3 изненадващи начина да използвате тахана
82
Със сигурност вече го познавате и сте го опитвали, най-вероятно във вкусен хумус
Със сигурност вече го познавате и сте го опитвали, най-вероятно във вкусен хумус. Таханът е новата супер храна. С кремообразна консистенция, наситен сусамов вкус и богат на много полезни мазнини, той трябва да бъде част от всяка здравословна диета.
И ако допреди няколко години той се използваше най-вече в ястия, вдъхновени от Близкия Изток, но днес намира все повече приложения в европейската и западната кухня.
Вижте още няколко изненадващи начина, в които може да използвате тахана.
Печено пиле Тахини
Това печено пиле е сладко, орехово и богато на вкусове, а таханът помага на месото да остане крехко. Какво ви трябва, за да го приготвите:
½ чаша тахан
¼ чаша мед
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка черен пипер
1 цяло пиле
лимонови резени
пресен риган
Загрейте фурната до 200 ° С. Разбъркайте заедно тахана, меда, солта и черния пипер. Втрийте половината от сместа под пилешката кожа, а другата част върху пилето. Печете в предварително загрята фурна 45 минути. Покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето още 10 минути. Изключете и оставете да престои 10 минути. Гарнирайте с лимонови резени и листа риган.
Хумус с бял боб и хрян
Този различен и вкусен хумус ще ви плени с лимонова свежест, ядковия сусамов вкус и пикантна нотка. Насладете му се с плоски хлебчета или със сурови зеленчуци.
Какво ви трябва, за да го приготвите.
1 консерва боб, изцеден и изплакнат
½ чаша тахан
3 супени лъжици пресен лимонов сок (от 2 лимона)
¼-½ чаша вода, в зависимост от желаната консистенция
2 супени лъжици крем от хрян
1 чаена лъжичка сол
1½ чаени лъжички семена от черен сусам
Смесете всичко в блендер, полейте със зехтин по желание и сервирайте.
Тахини блонди
Изкушаващ сладкиш с фин карамелен аромат и леко дъвчаща консистенция. Малко морска сол преди да сложите сладкиша да се пече ще засили вкуса.
Какво ви трябва за него.
1¾ чаши светло кафява захар
1 чаша тахан
¼ чаша несолено масло, разтопено
2 големи яйца
1½ чаши брашно
¼ чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка морска сол
Загрейте фурната до 180 ° С. Разбийте до гладка смес захарта, тахана, маслото и яйцата в голяма купа. Разбъркайте брашното, солта и содата. Застелете тава с пергаментова хартия и изсипете сместа. Поръсете тестото с морска сол. Печете в предварително загрята фурна до покафеняване - около 25 минути. Охладете 10 минути и нарежете на 9 квадрата.
Добави коментар