3 изненадващи начина да използвате тахана

80
3 изненадващи начина да използвате тахана

Със сигурност вече го познавате и сте го опитвали, най-вероятно във вкусен хумус

Със сигурност вече го познавате и сте го опитвали, най-вероятно във вкусен хумус. Таханът е новата супер храна. С кремообразна консистенция, наситен сусамов вкус и богат на много полезни мазнини, той трябва да бъде част от всяка здравословна диета.

И ако допреди няколко години той се използваше най-вече в ястия, вдъхновени от Близкия Изток, но днес намира все повече приложения в европейската и западната кухня.

Вижте още няколко изненадващи начина, в които може да използвате тахана.

Печено пиле Тахини

Това печено пиле е сладко, орехово и богато на вкусове, а таханът помага на месото да остане крехко. Какво ви трябва, за да го приготвите:

½ чаша тахан

 ¼ чаша мед

2 чаени лъжички сол

1 чаена лъжичка черен пипер

1 цяло пиле

лимонови резени

пресен риган

Загрейте фурната до 200 ° С. Разбъркайте заедно тахана, меда, солта и черния пипер. Втрийте половината от сместа под пилешката кожа, а другата част върху пилето. Печете в предварително загрята фурна 45 минути. Покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето още 10 минути. Изключете и оставете да престои 10 минути. Гарнирайте с лимонови резени и листа риган.

Хумус с бял боб и хрян

Този различен и вкусен хумус ще ви плени с лимонова свежест, ядковия сусамов вкус и пикантна нотка. Насладете му се с плоски хлебчета или със сурови зеленчуци.

Какво ви трябва, за да го приготвите.

1 консерва боб, изцеден и изплакнат

½ чаша тахан

3 супени лъжици пресен лимонов сок (от 2 лимона)

 ¼-½ чаша вода, в зависимост от желаната консистенция

2 супени лъжици крем от хрян

1 чаена лъжичка сол

 1½ чаени лъжички семена от черен сусам

Смесете всичко в блендер, полейте със зехтин по желание и сервирайте.

Тахини блонди


Изкушаващ сладкиш с фин карамелен аромат и леко дъвчаща консистенция. Малко морска сол преди да сложите сладкиша да се пече ще засили вкуса.

Какво ви трябва за него.

1¾ чаши светло кафява захар

1 чаша тахан

¼ чаша несолено масло, разтопено

2 големи яйца

1½ чаши брашно

¼ чаена лъжичка сол

 ¼ чаена лъжичка сода за хляб

1 чаена лъжичка морска сол

Загрейте фурната до 180 ° С. Разбийте до гладка смес захарта, тахана, маслото и яйцата в голяма купа. Разбъркайте брашното, солта и содата. Застелете тава с пергаментова хартия и изсипете сместа. Поръсете тестото с морска сол. Печете в предварително загрята фурна до покафеняване - около 25 минути. Охладете 10 минути и нарежете на 9 квадрата.



Добави коментар