3 идеи за бърз и здравословен обяд за работа

36
3 идеи за бърз и здравословен обяд за работа

Имали ли сте някога онези моменти, в които излизате от вратата и изведнъж осъзнавате, че сте забравили да си вземете обяд ... отново!

Имали ли сте някога онези моменти, в които излизате от вратата и изведнъж осъзнавате, че сте забравили да си вземете обяд ... отново! Може би ситуацията изглежда така:

 8:45: Ами сега ... забравих да направя закуска! Грабвате гранола бар и тичате навън.

10:00 Чувствате се унили. Време е за кафе!

15:00 От толкова работа не усетихте времето. Отивате до най – близката лавка и взимате чипс или бисквити. До края на работния ден карате на кафета, газирани напитки и няколко бонбона, които ви вдигат, когато енергията ви започне да отслабва.

19: 00 Отново в къщи! Време за вечеря – пица? Заслужена почерпка.

22: 00 Гладът отново започва да се обажда. Изкушението е голямо и се отправяте към хладилника….

Не сте единствени, ако виждате себе си в този сценарий. Но ако сега водите подобен начин на живот, скоро той ще започне да се проявява под формата на паласки около корема, влошено здраве и развален стомах. Затова, мобилизирайте се и започнете да подготвяте обяд за офиса. Така ще се заредите с енергия, но и ще имате под ръка винаги здравословна храна, а вечерите няма да нападате всяко нещо, което видите.

Вижте няколко идеи, от които може да заимствате:

 1. Зеленчукови тортили с хумус

Заменете традиционните питки за тортила с листа зеле, кейл, айсберг или любим зелен листен зеленчук.

За целта ви трябват още:

1/2 чаша хумус

10 аспержи печени или сурови

1/2 чаша краставица, обелена и нарязана на къси тънки ивици

1 - 2 моркови, обелени и нарязани на къси тънки ивици

1/2 чаша тиквички, нарязани на къси тънки ивици

1/2 чаша репичка, нарязана на къси тънки ивици

1/2 чаша червено зеле, нарязано на ситно

1/2 авокадо

По желание - кълнове

2. Киноа от Средиземноморието с нахут


 Киноа е пълна с хранителни вещества и ще ви помогне да се заситите заради голямото количество фибри, които съдържа.

Направете по- голямо количество и съхранявайте в хладилника.

За 4 порции ви трябват:

1  буркан печени червени чушки
¼ чаша нарязани бадеми
4 супени лъжици зехтин екстра върджин
1 малка скилидка чесън нарязах на ситно
1 чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка смлян кимион
¼ чаена лъжичка чили (по желание)
2 чаши варена киноа¼ чаша
маслини Каламата, нарязани на кубчета
¼ чаша ситно нарязан червен лук
1 консерва нахут, изплакнат
1 чаша нарязана на кубчета краставица
¼ чаша натрошено фета сирене
2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз

Сложете чушките, бадемите, 2 супени лъжици олио, чесъна, червения пипер, кимиона и чилито в мини хранителен комбайн. Пюрирайте до гладкост. Смесете киноата, маслините, червеният лук и останалите 2 супени лъжици олио в средна купа. Разпределете сместа между 4 купички и отгоре сложете равни количества нахут, краставица и сос. Поръсете с фета и магданоз.

3. Зеленчуци на фурна с наденички


Това е ястие, което е толкова лесно, но и много здравословно. Голямата порция зеленчуци ще ви зареди с фибри, а качествените наденички ще ви дадат протеин.

За 4 порции продуктите са:

Около 24 глави брюкселско зеле, разполовени
1 килограм тиква, нарязана на ситно (може да замените със сладки картофи)
2 големи чушки, нарязани на кубчета
1 глава лук, нарязана на парчета
4 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка изсушен градински чай
1/2 чаена лъжичка чесън на прах
1/2 чаена лъжичка сушена мащерка
1/2 чаена лъжичка сушен розмарин
1/2 чаена лъжичка чили на прах
1/2 чаена лъжичка сол
1 щипка черен пипер

4-5 парчета качествена наденица

за сервиране: варен ориз или киноа (по желание)

Загрейте фурната до 220 градуса. В голяма купа сложете всички продукти, без наденичката и овкусете. Полейте и с малко зехтин, изсипете в тава. Печете докато зеленчуците започнат да омекват, след което сложете наденичките. Оставете още 15-20 минути, докато се изпекат и придобият леко кафява коричка.

Извадете от фурната и сервирайте с ориз или киноа, ако желаете.

Хранителна информация за порция (1/4 от това количество):

Количество на порция (1/4 от рецептата)

Калории - 418, мазнини - 24 гр, въглехидрати - 31 г, фибри - 8 гр, захар – 11 гр., протеин - 22 гр.



Добави коментар