18 от най-подходящите за здравословна диета храни

408
18 от най-подходящите за здравословна диета храни

Вместо да намалявате количеството на порциите при диета, наблегнете на храни, които изгарят мазнините

Противно на общоприетото мнение, храната не е враг, когато става дума за отслабване. Експерти твърдят, че вместо да намалявате количеството на порциите, можете да наблегнете на храни като пресни плодове и зеленчуци, както и ядки и семена, които имат свойството да изгарят мазнините в телата ни.

Хапването на тези богати на хранителни вещества храни, когато се опитвате да отслабнете, ще премахне глада и ще ускори изгарянето на мазнини.

Вижте 18 храни, които изгарят мазнините от телата ни и ни помагат да отслабнем:

1. Пилешко и пуешко месо

Вие ще изгаряте повече калории, ако приемате повече протеини, а не въглехидрати. Пилешкото и пуешкото месо са отличници източници на здравословни протеини.

2. Кокос

Кокосът съдържа много полезни вещества, като мастни киселини, които не се съхраняват в организма, а се използват за производство на енергия.

По този начин, въпреки че е с високо съдържание на калории, той би могъл да ни помогне в процеса на отслабване. Важно е да се отбележи, че трябва да се консумира разумно - в малки дози.

3. Риба

Въпреки че са мазни риби, не се отказвайте от риба тон и сьомгата, тъй като те активизират метаболизма и предизвикват чувство на ситост.

4. Зелен чай

Активната съставка на зеления чай - катехин, доказано ускорява метаболизма. Научните изследвания показват, че хората на диета, които пият зелен чай, губят повече килограми.

Пет чаши зелен чай могат да увеличат работата на метаболизма ви, който да изгаря с до 90 калории повече на ден.

5. Авокадо

Важно е да се има предвид, че едно авокадо може да съдържа 400 калории, като в същото време едно шоколадово десертче има 230 калории.

Очевидно обаче то има много повече ползи за здравето и включва мононенаситени мастни киселини, които са по-вероятно да бъдат използвани за бавно изгаряне на енергия, отколкото да се съхраняват като телесна мазнина.

И все пак, ако вие сте на диета, в която калориите са точно определени, хапвайте авокадо в умерени количества. Най-добре е да го ограничите до една четвърт на ден.

6. Зелени листни зеленчуци

Хапвайте тъмните листни зеленчуци, като спанак и броколи, които са богати на фибри.

Друга добра храна е кейлът, който е с ниско съдържание на калории, има нула мазнини и високо съдържание на фибри, което помага да се запази чувството на ситост.

7. Канела

Тази подправка подобрява метаболизма. Тя помага за предотвратяване на повишеното складиране на мазнини, което може да ви помогне да отслабнете.

8. Грейпфрут

Една чаша сок от грейпфрут на ден може да ви помогне да изгорите мазнините в тялото си, да ускори метаболизма ви, както и да намали апетита. Той също така предотвратява крампите поради съдържанието на хинин.

И още една добра новина - съдържа жизненоважни витамини и минерали.

9. Яйца

Витамин В12 в яйцата спомага за забързване на метаболизма. Яйцата съдържат почти всички витамини и минерали, от които се нуждаем ежедневно, както и висококачествени протеини.

Вижте още: Подправки срещу рак

10. Люти чушки

Проучванията показват, че лютото намалява апетита, а топлината от лютите чушки, която се получава в тялото ни при консумацията им, ускорява метаболизма за цели 3 часа.

Капсаицинът, който съдържа лютият зеленчук, пази синусите от възпаление.

11. Ленено семе

Подобно на рибеното масло, лененото семе съдържа омега-3 мастни киселини, които ускоряват процеса на изгаряне на мазнините и в същото време действат като антикатаболен агент, който поддържа тялото ни силно.

12. Домати

Доматите са страхотна храна за изгаряне на мазнини, освен това намаляват възпаленията и задържането на вода в организма, помагат и за регулирането на обмяната на веществата.

13. Ядки

Кашуто е с едно от най-ниските съдържания на мазнини, но пък е богато на желязо и мед, което помага на производството на енергия. Въпреки че са калорични, ядките съдържат здравословни мазнини.

Бадемите са чудесен източник на протеини, помагат при изграждането на мускулите и поддържат обмяната на веществата. Придържайте се към количество от една шепа на ден.

14. Подправки

Лютият червен пипер е изключително полезна подправка. Той понижава нивата на глюкоза в в организма и намалява риска от съхраняване на мазнини.

Куркумата, която най-често се използва в индийската кухня, е един от най-големите източници на антиоксиданта бетакаротин, който защитава черния дроб от свободните радикали.

Джинджифилът, лютият червен пипер и канелата са подправките, които са страхотен стимул за вашия метаболизъм.

15. Киноа

Тя е с нисък гликемичен индекс, който балансира нивата на кръвната захар. Освен това има високо съдържание на диетични фибри и протеини, които ви карат да се чувствате по-сити, като в същото време е и нискокалорична храна.

Съдържа много полезни мазнини, точно като авокадото и лененото семе.

16. Банани

Нишестето, което се съдържа в този плод, се превръща в мастни киселини в червата, които понижават риска от затлъстяване. Той също така съдържа много различни витамини и "желиращи влакна", които помагат храносмилането.

17. Леща

Лещата съдържа фибри, които не само ни помагат да се чувстваме сити между отделните хранения, но също така поддържат нивото на кръвната захар.

Тя е с високо съдържание на желязо, а този минерал е нужен на тялото, за да се стимулира обмяната на веществата.

18. Броколи 

Съдържа фибри, както и сулфорафан – част от групата на фитонутриентите.



Добави коментар