17 причини да ядем мандарини често

532
17 причини да ядем мандарини често

Мандарините съдържат най-много витамин С сред всички цитрусови плодове

Мандарините съдържат най-много витамин С сред всички цитрусови плодове - факт, който е известен на малцина. Освен това те са богати на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

Вижте още няколко причини да ядете повече мандарини, събрани от Woman.bg:

В мандарините, както и в останалите цитрусови плодове, не може да има нитрати – те не се съвместяват с лимонената киселина.

Не е трудно да се избере най-вкусната мандарина. Вкусът й може да се определи с просто око. Най-киселите (сортът Уншиу) са леко сплескани, със среден размер. Единственият им плюс, който обаче няма отношение към вкуса, е липсата на семки. Огромните и с дебела кора мандарини (Сантра) се белят най-лесно, но на тях също не им достига сладост. 

Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднакво полезна и за децата (дори за бебетата!) и за възрастните.

При висока температура на тялото сокът от мандарини утолява много добре жаждата.

Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прекрасно лечебно средство срещу отоци. За прочистване на белите дробове от слузта всяка сутрин се препоръчва да се изпива по чаша мандаринов сок.

Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит.

Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

Вижте още причини тукДобави коментар