13 наистина супер храни

210
13 наистина супер храни

Включете ги в списъка си

Попитайте петима експерти по храненето кои, според тях, са 13-те най-полезни храни и ще получите пет различни списъка, но все пак много от посочените отговори ще се препокриват. Защо? Защото всяка храна осигурява нещо различно: някои са богат източник на протеини или фибри, но лишени от много витамини и минерали, докато други съдържат силни фитонутриенти, витамини и минерали, но не и протеини.

Според диетолозите, правилното решение е в това да приемаш разнообразни полезни продукти. Ако започнете с някои от изброените по-долу силни храни, това ще е едно много добро начало:

Авокадо

То е много богато на мазнини, но те са от типа полезни - мононенаситени, които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна недостатъчност и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и тъканите, стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни заболявания. То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник на лутеин - антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.

Ябълки

“Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” вече се е превърнало в крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните антиоксиданти куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е. намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете плода с кората).

Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти повече полифеноли от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с много фибри (около 2 пъти повече от други плодове като праскови, грозде и грейпфрут), които могат да помогнат в борбата с излишните килограми.

Боровинки

Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които доказано подобряват зрението и мозъчните функции. Изследвания показват, че боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта, съпътстващи стареенето.

Тези дребни плодове ограничават и възпаленията, които са неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания, като се започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака, в сравнение с всички останали плодове.

Зеле

В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове, а зелето е най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (включително броколито и китайското зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които ограничават наистина драстично риска от рак. Изчислено е например, че консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска за развитие на рак на дебелото черво.

Зелето стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите и пречиства кръвта. Ако пък хапвате от червените сортове, ще получите и здравословна доза антоцианини (същите пигментиращи молекули, които правят боровинките сини) - друг полезен антиоксидант с антираково влияние.

Риба и рибено масло

Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна недостатъчност, рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от ненаситени мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията.

Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне 2 пъти седмично, особено сьомга, херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте често съдържащите живак видове като акула, риба-меч, скумрия.

Чесън

Изследвания сочат, че той понижава нивата на холестерола и триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на рака.

Цели сушени глави чесън помагат да се пречисти тялото от тежки метали като живака и кадмия. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и инфекции. Ако не харесвате мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз, съветва zdrave.bg.

Следва...



Добави коментар