12-те най-скъпи храни в света

342
12-те най-скъпи храни в света

Как ви звучи геврек за 1000 долара или зехтин за 50 паунда?

Колкото и странно да звучи, има храни, от които една порция може да струва повече от месечния ви бюджет за храна или дори няколко пъти по толкова. Дали са по-вкусни от нормалните или просто са по-нестандартни - преценете сами.

12. Зехтин Lambda

В зависимост от сорта маслини, начина на производство, марката и т.н. зехтинът може да бъде доста скъп. Този вид обаче е изключително скъп и може да бъде закупен онлайн от Harrods срещу сумата от 50 паунда плюс доставката.

Произведен е от гръцката компания Speiron и е обявен за първия луксозен зехтин в света. Разфасовката от 500 мл му придава блясъка на супер скъп парфюм.

11. Традиционен оцет балсамико

Aceto Balsimico Tradizionale, или традиционен оцет балсамико, е напълно различен от стандартните. Приготвен е от варени късно обрани зърна италианско бяло грозде сорт Требиано. Оцетът е престоял минимум 12 години – много повече от една бутилка италианско вино например.

Необходимо е много голямо количество грозде за производството му, което го прави толкова скъп. Бутилка от 100 мл 12-годишен традиционен оцет балсамико може да закупите онлайн за 100 долара, а същото количество, но отлежал 25 години, струва 180-190 долара.

10. Цибет кафе

Цибет Кафе, или „Копи Лувак“, е специален сорт зърна, които са частично смлени и екскрементирани от представители на семейство Виверови - животни, подобни на миещите мечки, разпространени в Южна и Югоизточна Азия.

Половин килограм от него струва около 500 долара.

9. Пъпеш Юбари Кинг

Отглежда се в оранжерии в някои части на Япония и едва ли ще го намерите в кварталната бакалия, дори да живеете в Япония. Всяко растение се тори и полива отделно. Тези, които нямат перфектна форма и цвят, се изкореняват и изхвърлят.

Обикновено се продават по два броя. Най-високата цена е достигана през 2008 г., когато местен бизнесмен купува пакет от два броя за сумата от 23 хил. долара. Обикновените пъпеши сорт Юбари се продават в магазините за 50 до 100 долара броя.

8. Японска диня Денсуке

Въпреки че външно по нищо не се отличава от обикновените дини, този сорт определено достига цени, в пъти по-високи от тях. Отглеждат се само на едно място в Япония – остров Хокайдо, и годишно се берат около 1000 броя, което е причина за високата цена.

Имат съвършено кръгла форма, тъмен цвят и никакви линии. Продават се на търг, като най-високата цена, която е достигана, е 6100 долара за плод с тегло около 7.7 кг.

7. Бейгъл

Бейгъл, или по-познат у нас като геврек, но не обикновен, а такъв за 1000 долара. Създаден е от шеф-готвача в Westlin Hotel в Ню Йорк.

Най-скъпата съставка в него е крема сирене от бял трюфел. За постигане на истински „уау“ ефект е добавено и злато, което се яде.

6. Ванилия

Това е втората най-скъпа подправка в света. Ванилените шушулки се образуват и растат от жълтите и жълто-зелените ванилени цветове. В естествени условия цветовете се опрашват от насекоми и колибри, но в плантациите това се прави ръчно.

Зелените шушулки остават на клона 8-9 месеца, след което се сушат още половин година. Ваниловата есенция не е истинска ванилия, а е извлечена изкуствено със синтетични смеси - ванилин. За около 100 долара може да закупите 110 зърна ванилия.

5. Шафран

Най-скъпата подправка в света се произвежда от цвета на шафрановия минзухар. Смята се, че струва повече от златото. Един от грам от него може да бъде купен за минимум 120 долара.

4. Гъби „Матаке“

Най-скъпите гъби на планетата могат да бъдат намерени в няколко части на света, включително Европа, Азия и Северна Америка. Виреят в иглолистни гори, обикновено скрити под борови иглички.

Изключително трудно се откриват. Цената зависи от количеството, мястото на произход и др. и може да достигне от 90 до 2000 долара за килограм.

3. Бели трюфели

Това са вид гъби, които се намират трудно, тъй като са диво растящи и обикновено се търсят със специално обучени кучета или прасета. До момента никой не е успял да ги култивира. Около половин килограм от тях струва между 6000 и 10 хил долара.

2. Черен хайвер от белуга

Известен още като черно злато, хайверът от Иран се добива от много рядък вид есетра, който живее само в Каспийско море. На възраст достига 100 години. Цената му за килограм достига 5000 долара.

1. Злато, което се яде

Красиво декорирано и странно изглеждащо 23-каратовото злато, което се яде, струва около 30 долара за 100 мг. Можете да се сдобиете с него и срещу бутилка с 10-грамова люспа срещу 1275 долара. Абсолютно безвкусно е и няма никаква хранителна стойност.Добави коментар