12 супер храни 2

191
12 супер храни 2

Които ни носят всичко необходимо

Дори само няколко вида хранителни продукти са достатъчни да осигурят на човешкия организъм всички необходими му вещества.

Тяхната редовна употреба помага за воденето на пълноценен и продължителен живот, смятат изследователи, цитирани от списание Prevention. След като вече ви представихме първите шест от тях, сега вижте и останалите.

7. Сладък червен пиперСладкият червен пипер също е полезен. Той съдържа не само витамин С, но и вещества, които дори в малки дози задържат развитието на рака и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

8. БананиБананите са най-засищащият и богат на въглехидрати плод. В тях се съдържат различни баластни вещества, които възпрепятстват бързото постъпване на захар в кръвта. А количеството на съдържащия се в един банан магнезий е 1/6 от денонощната потребност на организма.

9. Зелен чайПочти чудодейните свойства на зеления чай са обусловени от съдържанието на катехин. Това биоактивно вещество възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване - за изгарянето на мазнините е необходимо да се изпиват ежедневно 4 чаши.

10. СояСоята съдържа много лецитин и витамини от групата В, които засилват мозъчната дейност и укрепват нервната система. Соята е известна като незаменим източник на белтъчини, способни да заменят животинските.

11. МлякоМлякото не напразно се отнася към основните хранителни продукти, пише woman.bg. В него се съдържат ценни белтъчини, лесно усвояеми мазнини и полезната разновидност на захарта - лактоза. То е богата и на калций, който помага за възпрепятстване на остеопорозата, за правилната работа на мускулната система и за функционирането на нервните клетки.

12. ВишниНякои натурални вещества могат да влязат дори в ролята на лекарства. Например сокът от вишна помага при мускулната болка след физическо натоварване. Препоръчителната доза е чаша сок от вишни или 45 броя плодове. Специалистите смятат, че ефектът на вишневия сок се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти и вещества, притежаващи противовъзпалително действие.Добави коментар