12 полезни за здравето комбинации от храни (3 част)

223
12 полезни за здравето комбинации от храни (3 част)

Вижте останалите комбинации тук

9. Премахнете пъпките: ретиноид + бензоилпероксидКогато в рамките на проучване били комбинирани адапален (ретиноид, намаляващ възпаленията) с бензоилпероксид (който убива бактериите, предизвикващи акне), участниците подобрили състоянието на кожата си средно с 50% за 12 седмици – около 15% повече отколкото с която и да е от съставките по отделно. Тази нова комбинирана терапия е показала ефективност в три от всеки четири случая на акне.

Правилният режим: Попитайте лекаря си за наличните на пазара възможности да съчетаете действието на двете съставки, съветва zdrave.bg. Препоръчва се вечер преди лягане да почиствате кожата си, след 20 минути да нанесете гела и след това овлажняващ крем. Възможно е кожата леко на изсъхне в началото, но тези дразнения следва да изчезнат до 2 седмици.

10. Преборете се с умората: яйца + портокалов сокАко не ядете много месо, може да почувствате обща слабост - защото не приемате достатъчно желязо. Обяснението: Тялото лесно абсорбира желязото от месото, но само 2 до 20% от желязото, което се съдържа в зеленчуците, варивата и яйцата достига до кръвта.

Един ефективен помощник ще е витамин С. Той прави желязото до 6 пъти по-разтворимо, което значи, че тялото може да го усвои почти на 100% и да не чувства умората, която в случая е показателна за опасност от анемия.

Увеличете витамин С в закуската: Изяжте сутрешния си омлет заедно с чаша богат на витамина портокалов сок. Или комбинирайте изобилното на желязо тофу с богатите на витамин С броколи в салатата си. Сведете готвенето до минимум (или поне на ниска температура) - витамин С лесно се разрушава от светлина, горещина и въздух!

11. Укрепете паметта си: куркума + черен пиперКуркумата е известна с противораковите си свойства, но последните проучвания свързват нейния състав и с понижен риск от Алцхаймер. Едно от тях е установило, че пациенти с диагноза болест на Алцхаймер, които приемат по 1 гр куркума, независимо като добавка или директно в храната, редуцирали натрупването на плака в мозъка. Но куркумата не се усвоява ефективно от човешкия организъм. За това помага смесването й с черен пипер - абсорбирането й се увеличава до 20 пъти!

Подправете яденето си:
Куркумата е използвана от векове в индийската традиционна медицина, но за много от нас европейците тя ще се стори силна като подправка. Започнете с половин чаена лъжичка на ден – веднъж щом свикнете с аромата, смесете я с черен пипер и ще получите страхотна комбинация за риба или пилешко ястие.

12. Подсигурете се срещу рака на кожата: кофеин + кардиоИзследване показва, че и кофеинът, и физическите натоварвания намаляват риска от рак. Комбинирани, те представляват ефективна защита срещу кожния рак. Научното обяснение на потенцираната комбинация е, че вероятно кофеинът потиска генетичната реакция имунната ни система да разрушава здрави клетки заедно с раковите. Комбинацията от кофеина и упражненията понижава също и тъканните мазнини, които помагат за разрушаването на клетките.

Разходете се след чаша кафе: Изпийте чаша силно кафе един час преди тренировка. Ако кръвното ви налягане обаче е високо, пропуснете кофеина, независимо че той може да увеличи издръжливостта и да забави умората, помагайки ви да се разхождате или да правите упражнения по-дълго и издръжливо. Ако се разхождате на слънце, не забравяйте и лосиона против изгаряне.Добави коментар