12 полезни за здравето комбинации от храни (2 част)

215
12 полезни за здравето комбинации от храни (2 част)

Важно е не само какво и по колко ядем, но и как съчетаваме храните

Вижте първите четири комбинации тук

5. Предотвратете сърдечната недостатъчност: PLAC тест + HSCRP тестТези тестове измерват нивата на Lp-PLA2 и CRP, два важни маркера за вида възпаления, причинени от натрупването на плака в артериите – важен индикатор за повишен риск от сърдечно заболяване.

Когато по време на експеримент лекари добавили резултатите от тези изследвания към обичайната оценка на рисковите фактори (като кръвно налягане, холестерол и др.), се наложило да прекласифицират 39% от пациентите със средно ниво на риск – включително 11%, които се нуждаели от по-сериозно лечение. Много от тези пациенти сега вероятно са преминали на лечение със статини.

Направете си тестовете, ако: сте на средна възраст и холестеролът ви е в норма, но пушите, имате наднормено тегло, случаи на сърдечна недостатъчност в семейството или обезпокоително високо кръвно налягане. Ако се окажете във високо рискова категория, статините не са единствения начин за лечение. Нивата и на Lp-PLA2, и на CRP реагират добре на диети и упражнения.

6. Спасете зрението си: салата + авокадоСпанакът безспорно е полезен за очите, но авокадото го прави още по-ефективен. Установено е, че когато хората ядат салата от маруля, спанак и моркови с 3 лъжички авокадо, абсорбират 8 пъти повече алфа-каротин, 13 пъти повече бета-каротин и 4.5 пъти повече лутеин, отколкото ако ядат салатата без авокадо.

Здравословните мазнини в авокадото повишават абсорбирането на тези мастноразтворими каротиноиди, които се асоциират с понижен риск от възникване на петна в окото и катаракта.

Наблегнете на растителното: 3 лъжички авокадо са почти толкова ефективни колкото 6, така че си спестете излишните калории. Авокадото съдържа повече мононенаситени мазнини, но може да го смените и с друг здравословен източник на такива - например шафран, ядки или маслини.

7. Натрупайте мускули: силови тренировки + разтяганеУпражненията с тежести изграждат сила, причинявайки миниатюрни разкъсвания в мускулите, които бързо се възстановяват – по-големи и по-силни. Ускорете натрупването на сила чрез статични упражнения за разтягане, в които стоите разтегнати по 10 до 30 секунди. Установено е, че тези, които се разтягат между или веднага след упражненията за сила, заякват с 20% повече от тези, които само вдигат тежести.

Вдигайте и се разтягайте: Почивайте си по поне една минута между сериите и използвайте това време да разтегнете мускулите, върху които току-що сте работили. Например, ако тъкмо се правили упражнения за краката, разпънете четириглавия мускул, придърпвайки десния си лакът към ханша, докато стоите на левия крак. Задържайте по 20 секунди.

8. Избегнете метаболитния синдром: средиземноморска диета + ядкиТози тип диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, риба, зехтин и зърнени храни, се свързва с много ползи - от намаляване на тегло до понижен риск от Паркинсон и сърдечна недостатъчност. Нови изследвания показват, че хора с метаболитен синдром (състояние, характеризиращо се с високи холестерол, кръвно налягане, кръвна захар и излишък от мазнини в коремната област) могат да редуцират тези симптоми, като прибавят допълнителна порция смесени ядки към здравословния си режим.

Фибрите, калият, магнезият, калцият и и омега-3 мастните киселини в ядките помагат да се регулират нивата на инсулина и кръвното налягане и намаляват риска от възпаления.

Здравословно похапване: Ако ядете по 5 ореха, 5 лешника и 5 бадема на ден, това ще утоли глада ви през късния следобед. Поръсете миксът върху нещо типично за средиземноморската диета - кисело мляко, овесена каша или малка салата.

Следва...Добави коментар