10 причини да пиете кафе

59
10 причини да пиете кафе

През 2011 г. светът "изпил" 136.5 млн. чувала с кафе

Кафето е неизменна част от ежедневието на повечето хора до такава степен, че 136.5 млн. чувала кафе са били консумирани през 2011 г., според Международната организация по кафето. Това е 2% повече, в сравнение с 2010 г.

В САЩ, например, цели 64% хората над 18 г. пият кафе. Делът им през миналата година е бил 58%. Постоянният ръст на хората, които пият кафе обаче, не е нещо толкова лошо.

Освен прилива на енергия, има множество здравни ползи, свързани със сутрешната чаша кафе. Вижте някои от тях:

Ще ви помогне да живеете по-дълго

Тазгодишно проучване сред над 400 000 души на възраст между 50 и 71 г. показва, че пиенето на кафе се свързва с по-дългия живот. "Има значителна обратно пропорционална връзка между консумацията на кафе и смъртността," според проучването.

Пиенето на кафе може да ви предпази от болестта на Алцхаймер

Пиенето на кафе може да забави или дори да ви предпази от заболяване от болестта на Алцхаймер. "По-възрастните хора с леки увреждания на паметта, които пият умерени количества кафе (около 3 чаши на ден), няма да заболеят от болестта на Алцхаймер, или най-малкото при тях ще има сериозно забавяне преди да се разболеят," смята д-р Чуанхай Као от Университета на Южна Флорида.Кафето подсилва мозъка и повишава концентрацията

Пиенето на кафе със захар подсилва ефективността на мозъка и помага за засилваването на концентрацията, пише UK Daily Mail. Резултатите от проучване, цитирани през 2010 г. в Human Psychopharmacology ,показват, че "подсладеното кафе може би е най-добрият начин да се подготвите за натоварен ден."

Помага за намаляване опасността от рак на кожата

Ежедневната ви чаша (или две) кафе биха могли да намалят риска от най-често срещаната форма на рака на кожата – базоцелуларния карцином, според проучване на LiveScience.

"Нашите данни показват, че колкото повече кафеиново кафе консумира човек, толкова по-малък е рискът да развие базоцелуларен карцином," казва Джиали хан, професор в Харвард, който провежда проучване с над 110 000 участници.

Помага за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност

Проучване сред над 140 000 души, резултатите от което са поместени в Circulation Heart Failure, показва, че пиенето на една до две чаши кафе дневно може да намали риска от сърдечна недостатъчност.

Вероятността за сърдечна недостатъчност при хората, които пият по две чаши кафе на ден, е с 11% по-малка. Тази ползва обаче изчезва с изпиването на третата чаша кафе дневно, според проучването, цитирано от profit.bg.Кафето може да намали значително риска от диабет при жените


Проучване от 2011 г. на Калифорнийския университет показва, че жените, които пият поне по четири чаши кафе дневно, намаляват риска да развият диабет тип 2 с 56%.

Кафето намалява риск от рак на дебелото черво

Проучване сред близо 490 000 мъже и жени показва, че пиенето поне на четири чаши кафе дневно намалява риска от рак на дебелото черво.

Кафето помага за намаляване на риска от заболяване от Паркинсон

Тъй като пряката причина за болестта на Паркинсон все още е неизвестна, е трудно да се определи как точно кафето помага за намаляване на риска от заболяването от болестта. От Mayo Clinic обаче пишат, че "някои проучвания показват, че кофеинът, който се съдържа в кафето, чая и колата, може да намали риска от заболяване от Паркинсон."

Kафето намалява риска от сърдечносъдови болести

Според проучване от 2011 г. консумацията на кафе намалява риска от сърдечносъдови болести, в това число удар и коронарна болест. Консумацията на кафеин намалява риска от сърдечносъдови болести с 38% при мъжете и с 22% при жените, показва проучването.Добави коментар