10 ползи от тиквените семки

353
10 ползи от тиквените семки

Тиквените семки са сред най-полезните и питателни на фона на останалите си събратя

Тиквените семки са сред най-полезните и питателни на фона на останалите си събратя. Те съдържат много минерали, цинк, калий, желязо и магнезий и са известен враг на свободните радикали. Всичко това влияе особено добре на здравето ни, а вън от препоръките на лекарите тиквените семки са и доста вкусни.

Ето и десет причини да ги включим в дневния си порцион:

1. Помагат при безсъние

Ако страдате от безсъние, хапнете преди лягане шепа тиквени семки. Работата е в това, че те съдържат триптофан - една от десетте най-важни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Организмът преработва триптофана в мелатонин, известен като хормон на съня. Така с помощта на тиквените семки ще си осигурите спокоен сън и пълноценен отдих през нощта.2. Стабилизират нивото на кръвната захар

Това е още едно полезно качество на тиквените семки. Благодарение на високото си съдържание на белтъчини и антиоксиданти те стабилизират новото на кръвната захар в кръвта.

3. Притежават противовъзпалително действие

Малките и полезни тиквени семки притежават силен ефект при възпалителни процеси в тялото. Те потискат инфекциите, свързани със заболявания като артрита, без да предизвикват странични ефекти.

4. За здраво сърце

Полезното свойство на тиквените семки се заключава в това, че те съдържат много магнезий. Той е особено важен за здравето и помага за контролиране на кръвното налягане, като предпазва от инфаркт и инсулт.5. Понижават холестерола

Съединенията на фитостерина, които се съдържат в тиквените семки, се смятат за активно средство за понижаване на холестерола в кръвта.

6. Ценен източник на фибри

Тиквените семки са особено богати на фибри, които помагат на храносмилателната система да изхвърля токсините от организма.

7. Укрепват имунната система

Това полезно свойство на тиквените семки е свързано с подобряването на работата на имунната система. Хапвайки от тях, вие се предпазвате от настъпващия зимен студ и последвалите настинки. Важна роля в този процес играе цинкът.

Вижте още: Интересни факти за тиквата

8. Полезни са за жените в менопауза

Тиквените семки са богати на фитоестрогени, които са незаменим приятел на дамите в менопауза. Те потискат неприятните симптоми, като намаляват кръвотечението, потискат появата на топли и студени вълни, облекчават болките в ставите и др.9. Срещу камъни в бъбреците

Ето още една полза от тиквените семки: те намаляват токсините в тялото благодарение на богатството си от антиоксиданти и силното си диуретично действие. Пикочната киселина и другите отрови могат да се отлагат под формата на камъни в бъбреците. Тиквените семки обаче помагат за детоксикацията на организма.

10. За красиви и здрави нокти, коса и кожа

Тиквените семки са особено богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини и витамините А и Е. Тези полезни вещества са много важни за подхранването на кожата, за здрави и блестящи нокти и коса.Добави коментар