Колко често трябва наистина да миете ръцете си?

341
Колко често трябва наистина да миете ръцете си?

В ежедневието си използваме ръцете си постоянно и за всичко - от отваряне на вратата до писане на клавиатурата, от пускане на крановете до приготвяне на храна

В ежедневието си използваме ръцете си постоянно и за всичко - от отваряне на вратата до писане на клавиатурата, от пускане на крановете до приготвяне на храна. А това означава, че докосваме милиони микроби и бактерии всеки ден. Най – добрата превенция е миенето на ръцете. По колко пъти на ден обаче трябва да го правим, за да се предпазим от настинка и грип?

Според изследвания няма определен брой миене. Всичко зависи от дейностите, които извършвате през целия ден. Ако извадите боклука, съберете отпадъците на вашия домашен любимец или смените памперс, трябва да измиете ръцете си. Трябва да миете ръцете си преди, по време и след приготвяне на храна и определено преди ядене.

Понякога може да се окаже, че мием ръцете си поне 10 пъти, в зависимост от това какво правим. Но докосването до определени обекти не е единственият начин, по който микробите могат да се разпространяват. Ако кихате, издухвате носа си или кашляте в ръка, трябва да използвате дезинфектант за ръце или да измиете ръцете си след това. Когато се нараните, трябва да почистите ръцете си преди да се заемете с раната.

Начинът, по който миете ръцете си, също може да ви помогне да предотвратите разпространението на микробите. Експертите съветват първо да намокрите ръцете си, след това да спрете крана и да нанесете сапун, за да премахнете всички мръсотии. Втривате сапуна на ръцете, между пръстите и под ноктите. Този процес трябва да продължи от 15 до 30 секунди, времето, което ще ви трябва, за да изпеете „Честит рожден ден“ два пъти.

 Ръцете ви са най-лесният път бактериите да влязат в тялото ви през очите или устата. Затова едно просто измиване няма да ви навреди, но е добра превенция.Добави коментар