Какво се случва с тялото ви, когато задържите кихане

392
Какво се случва с тялото ви, когато задържите кихане

Всички кихат, но някои кихавици могат да бъдат особено силни

Всички кихат, но някои кихавици могат да бъдат особено силни. Често се опитваме да заглушим кихане, ако не искате всички да ни чуят (особено ако сте на тихо място като библиотеката или църквата). Оказва се обаче, че задържането на кихавицата може да причини проблеми. 

Кихането е начинът на тялото ви да изхвърли въздух от белите дробове през носа и устата. Това често се дължи на дразнене на частици в и около лигавицата на носната кухина. Сред причините за кихавица са още алергии, обикновена настинка, грип или фактори като прах, сух въздух, пикантни храни, а в някои случаи и силни емоции. 

Реално кихането често е неволно, но понякога можете да го задържите - или поне можете да опитате. Според Алън Уайлд, хирург и отоларинголог в Училището по медицина на университета в Сейнт Луис, има няколко неща, които могат да се случат, ако се опитате да спрете  кихането. Това може да нарани диафрагмата ви, да спука кръвоносен съд в окото или да вкара въздух във евстахиеви тръби, което може да доведе до увреждане на тъпанчето.

"Рискът от нараняване е нисък, но няма гаранция, че няма да попаднете сред малцината, които са пострадали от желанието си да задържат кихавицата. Все пак това е естествена част от живота и въпреки желанието си да го задържите, може би е най-добре просто да го оставите, независимо колко силно ще е“, добавя той.Добави коментар