Жена с рак роди здраво бебе

140
Жена с рак роди здраво бебе

Труден случай с щастлив край в "Майчин дом"

Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе в университетската АГ болница "Майчин дом", съобщиха от здравното заведение. Повече от месец преди термина на раждане бременна жена е постъпила в болницата с генитално кървене. Лекарите са направили необходимия оглед, последвала биопсия под колпоскопски контрол и магнитен резонанс, при които е установено, че бременната има рак на шийката на матката.

За щастие, неговото разпространение позволява на специалистите да изчакат бебето да порасне до 36-та гестационна седмица и тогава да пристъпят към родоразрешение, с последващо оперативно лечение на злокачественото заболяване. С помощта на проф. д-р Стоимен Иванов и д-р Веселин Дяволов от клиника "Майчин риск", на бял свят се ражда здраво бебе, 52 см и тежащо 3800 гр.

Веднага след това екипът на доц. д-р Божидар Славчев застъпва на операционната маса, за да извърши разширена хистеректомия с лимфна дисекция. "Младата майка понесе много добре и двете оперативни интервенции и сега може да се радва на здраво доносено дете", съобщи проф. д-р Стоимен Иванов.

Ракът на маточната шийка по време на бременност е сравнително рядък, коментира изпълнителният директор на болницата проф. д-р Виктор Златков. Той се среща с честотата между 1:250 до 1:5000 бременности. За съжаление, през последните няколко години само в клиниката "Майчин риск" са открити 5 такива случая, което говори, че при проследяването на бременностите в доболничната помощ има пропуски, които не трябва да се допускат.



Добави коментар