Жена роди здраво бебе след тумор на матката

274
Жена роди здраво бебе след тумор на матката

Това е първото дете у нас, родено след приложена емболизация на маточна миома на майка му

33-годишна жена от Велико Търново е родила преди дни напълно здраво бебе, след като миналата година й е направена емболизация на миома на матката. Това съобщават от частна болница в Русе, където е била извършена процедурата по този прилаган отскоро у нас, но не и в чужбина, метод за лечение на тумора.

Бебето, което е момченце, се появило на бял свят след секцио на 29 ноември и тежи 2900 грама. Според съобщението това е първото дете у нас, родено след приложена емболизация на маточна миома на майка му, съобщава вестник "Монитор".

Жената посетила русенското лечебно заведение в началото на миналата година, след като вече й бил установен миоматозен възел с размери 9.8 см. Преди това се консултирала с акушер-гинеколози, според които единственият начин за лечение е оперативното отстраняване на матката, а пациентката планирала да забременее и да роди дете. В „Медика” лекарите препоръчали емболизация и жената се съгласила.

Интервенцията била извършена от екип с ръководител доц. д-р Елисавета Вълчева, началник на отделението по образна диагностика. Методът се състои в проникване с катетър през кръвоносната система до миомата и запушване чрез специални частици на съда, хранещ тумора. След половин година било установено, че размерът му е намалял до 4.5 см. След още два месеца пациентката забременяла.

Добави коментар