Жена роди бебе след трансплантация на матка

162
Жена роди бебе след трансплантация на матка

Бебе е родено след трансплантация на матка за първи път във Франция

Бебе е родено след трансплантация на матка за първи път във Франция, съобщи в сряда болницата, в която се намират майката и детето, предаде АФП.

Такива раждания са изключително редки, но не са безпрецедентни и са резултат от съвременна процедура за трансплантация на здрава матка на жена, чиято собствена е повредена или липсва. Бебето, момиче с тегло 1,845 килограма, е родено в петък, казва екипът на болницата Фош извън Париж.

“Майката и бебето се справят добре”, заяви пред AФП Жан-Марк Аюби, ръководител на гинекологията и репродуктивната медицина в болницата.

36-годишната майка, чието име е дадено само като Дебора, е родена без матка, тъй като страда от рядко заболяване, известно като синдром на Рокитански, което засяга около една на 4500 жени.

На нея й била трансплантирана матка през март 2019 г. – извършена от същия екип, който роди бебето – от собствената й майка, тогава на 57 години, посочва БГНЕС.

Първото раждане след трансплантация на матка е в Швеция през 2014 г. Това се случи една година след операцията по трансплантация в случай, който е документиран в медицинското списание The Lancet. Други подобни раждания са документирани в САЩ и Бразилия, но те остават редки. Случаите предлагат надежда на жени, страдащи от подобни репродуктивни проблеми, като алтернатива на осиновяването или сурогатното майчинство. 

Добави коментар