Затлъстяването при бременност увеличава риска от епилепсия

2077
Затлъстяването при бременност увеличава риска от епилепсия

В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена

Наднорменото тегло или затлъстяването през първото тримесечие от бременността значително увеличава риска от епилепсия за детето. Това сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от Франс прес.

В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена, отбелязват авторите на изследването. То обхванало над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г. в Швеция. Резултатите показали, че рискът от епилепсия нараства с 11% за онези от тях, чиито майки по време на бременността са били с наднормено тегло, т.е. индексът им на телесна маса е бил между 25 и 30, в сравнение с децата, чиито майки били с нормално тегло.

Рискът от епилепсия за децата, чиито майки по време на бременността били затлъстели, т.е. индексът им на телесна маса бил между 30 и 35, се увеличил с 20 %. Рискът нараства с 40% , когато индексът на телесна маса на майката е между 35 и 40, и с 80%, в случай че индексът надхвърля 40.

„7592 от участвалите в изследването над 1.4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г., бяха диагностицирани с епилепсия до 2012 г.“, коментира д-р Неда Разаз от института Каролинска в Стокхолм, цитирана от вестник "Монитор".

Учените предлагат няколко хипотези, за да обяснят тази връзка, изтъквайки, че е възможно прекалено голямото телесно тегло да предизвиква мозъчно увреждане у фетуса или възпаление, което влияе върху неврологичното развитие на детето.Добави коментар