Затлъстяването по време на бременност

106
Затлъстяването по време на бременност

Проблем, за който трябва да се говори

Бременността и килограмите са нещо, за което често се говори, макар че по-голямата част от дискусиите са насочени към увеличаване на теглото, докато сте бременна. Друг въпрос, който трябва да обсъдим, е какво се случва с една жена и нейната бременност, когато тя забременява и е с наднормено тегло или със затлъстяване. Истината е, че това е многостранен проблем, а не само медицинска или свързана с теглото.

Как се определя затлъстяването по време на бременност

Затлъстяването е все по-голям проблем и се среща при много жени, които забременяват. Около 40% от жените са в категорията с наднормено тегло и 15% се считат за затлъстели, според Световната здравна организация (СЗО). Наднорменото тегло е когато индексът на телесна маса (BMI) е между 25-29, а затлъстяване имаме при BMI над 30. Той обикновено се изчислява на базата на теглото преди бременността, а не на теглото при бременност.

Как затлъстяването засяга бременността

Първият проблем, който стои пред жените с  наднормено тегло или обезитет, е затруднено зачеване. При някои жени се наблюдава поликистозни яйчници, при други – ниска плодовитост. Това може да доведе до фертилитет или усложнена бременност.

Сред най – големите рискове са:

Увеличен риск от някои вродени дефекти като дефекти на невралната тръба

Повишен риск от спонтанен аборт

Повишен риск от гестационен диабет

Повишен риск от сънна апнея

Увеличен риск от инфекция на амниотичната торбичка (хориоанионит)

Повишен риск от прееклампсия

Всички тези рискове трябва да се предвидят и да се следят от вашия лекар.


Бременност

Едно нещо, което е ясно, че ще се случи по време на бременността е, че ще качите още килограми. При жени с наднормено тегло това не е изключение, но тук килограмите трябва да бъдат доста по – малко.

За жени с наднормено тегло се препоръчва повишаване на теглото от 6 до 11 килограма, разпределени в трите триместъра.

Ако сте затлъстели в началото на бременността, се препоръчва да качите не повече от 2 кг. до до края на първия триместър и по около половин килограм на седмица през втория и третия триместър. Целта е наддаването да бъде бавно и постепенно.

Отслабване при бременност

Дори да сте с наднормено тегло, не е препоръчително да се опитвате да отслабвате по време на бременност. Диета по това време лишава бебето ви от необходимите калории. Също така се смята, че потенциален проблем е изгарянето на мастни запаси, защото води до освобождаване на токсини в организма. Това не означава, че трябва да ядете каквото пожелаете. Консултирайте се и изберете диета, която е добре балансирана и включваща качествена храна.

Раждането при затлъстели жени

Пред жени с подобен проблем стоят редица въпроси като цялостното протичане на бременността, раждане – по естествен път или с цезарово сечение. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар, кой е най – безопасният за вас и вашето бебе метод и бъдете сигурни, че са предвидени всички рискове по време на раждането. Наред с това говорете с него и за възстановяването, което може да се окаже доста по – трудно и дълго.

Каквото и да се случва обаче, бъдете сигурни, че всичко с вас е наред, за да се радвате на здраво и силно бебе.Добави коментар