Защо европейките раждат все по-късно

85
Защо европейките раждат все по-късно

Защото мъжете са погрознели? Не.

През последните десетилетия се наблюдава устойчива тенденция на понижаване на раждаемостта в Европа. Много млади жени решават да имат първо дете на по-късна възраст.

През 2015 година в сравнение с 2003 година средната възраст на жените, родили първото си дете, се е повишила с 3-4 години и съставлява 27-28 години.

Изследователи от Центъра за изменения на числеността на населението смятат, че причината за този възрастов скок се крие в желанието на красивата половина на света да получи сносно образование, което отговаря на интересите й, престижна е и добре заплатена.

Секциото влияе на мозъка

В наши дни дневната форма на обучение заема период от няколко години, което е повече, сравнено с едно време. Това е причината, поради която жените в се по-напреднала възраст зачеват и раждат.

След анкетиране на домакини от Франция и Великобритания, изследователите Бужуан и Бхролшан казват следното: „През последните десетилетия хората са готови да поемат грижите за собствено домакинство 2-3 години по-късно”.

По-доброто образование не е единственият фактор, който обяснява повишаването на средната възраст на майките на първо дете. Учените обаче го смятат за основополагащ.Добави коментар