Защо да спреш цигарите?

322
Защо да спреш цигарите?

През бременността

По света има над 1 млрд. пушачи, от които 5 млн. годишно умират заради употребата на цигари. Жените-пушачи са около 20%. Когато забременеят, 47% от тях спират да пушат между първия и втория месец на бременността. Останалите 53% бъдещи майки не отказват цигарите, а само ги намаляват, сочат изследвания на здравните органи у нас.

Припомняме ви стряскащата статистика, защото днешният 31 май е обявен за Световен ден без тютюнев дим. Тази година той е посветен на вредата от цигарите върху бременността. И за да не се превърне тази статия в лекция без полза, без коментар ще ви изредим влиянието на цигарите върху плода. Изводите оставяме на вас.

1. Три от веществата, съдържащи се в цигарения дим, драстично забавят растежа на развиващото се бебе.

2. Вероятността майка-пушачка да роди бебе с поднормено тегло нараства от 3 до 4 пъти.

3. Никотинът е наркотик, който възбужда нервната система, както на майката, така и на бебето. Всъщност, плодът също се пристрастява към цигарите.

4. Рискът детето да стане жертва на Синдрома на внезапната смърт нараства два пъти, ако майката пуши през бременността.

5. Два пъти по-висок риск от преждвременно раждане съществува при жените-пушачки.

6. Също толкова пъти нараства рискът и от спонтанен аборт в ранните месеци на бременността.

7. Статистиката сочи, че ако майката е пушила по 15 или повече цигари дневно през бременността, рискува детето й да престоява в болница два пъти по-често през първите осем месеца от живота си.

8. Децата на пушачките боледуват по-често от възпаления на средното ухо, астма и бронхит.

9. Жените, които пушат през периода на бременността, рискуват да имат агресивно дете.

10. По-вероятно е децата на пушачи да се сдобият със същия вреден навик в живота си.

За да убедят бременните да се справят с порока си, от Министерство на здравеопазването организират безплатни консултации за бременни жени в София в градинката пред „Кристал”. Помощ можете да потърсите и на Националната линия за отказ от тютюнопушене - 0700 10 323.Добави коментар