Защо бременността продължава 9 месеца?

230
Защо бременността продължава 9 месеца?

Сред приматите, бебетата на човека се раждат с най-малко развит мозък, спрямо възрастния индивид

Бебетата са прекрасни, но напълно беззащитни създания.

Нямаше ли да бъде по-добре, ако те се раждаха, можейки вече да ходят, като конете, например?

Сред приматите, бебетата на човека се раждат с най-малко развит мозък, спрямо възрастния индивид. Ако развитието на мозъка на бебето спрямо възрастния индивид при човека беше същото като това на шимпанзето спрямо възрастния индивид, то бременността трябваше да трае 18 месеца.

Според общоприетото обяснение, причината за това бременността при човека да трае само девет месеца, е че хората ходят изправени. За това женският ханш е устроен така, че не би могъл да понесе по-дълга бременност.

Учени от Университетите в Роуд Айланд, Харвард и Бъркли предлагат друго обяснение. Те смятат, че причината не е в големината на плода и ханша, а в това колко енергия може да отдели една майка.“Организмът на майката изхранва бебето дотолкова, доколкото й позволява метаболизма,“ казва Холи Дансуърт, от Университета в Роуд Айланд. Тя е ръководител на екипа, който предлага „метаболичното обяснение“.

Те са изчислили, че ако човекът ражда бебета на развитието до което шимпанзетата носят бебетата си, родилният канал при жената трябва да бъде с 3 сантиметра по-голям. Това не е невъзможно, казват те. И сега има жени с по-широки родилни пътища и те си ходят изправени.

Така че обяснението трябва да е друго.

Според тях обяснението е в това колко енергия може майката да отдели от своя метаболизъм за развитието на бебето. Хората могат да впрегнат метаболизма си до два пъти нормалната му скорост и да поддържат това ниви известно време.

Метаболизмът на бременната жена е с два пъти по-бърз от нормалния в 6-ия месец. В 9-ия месец, когато нуждата на бебето от енергия е вече по-голяма, метаболизмът е на 2.1 по-бърз темп. Ако бременността се удължи само с 1 месец, най-вероятно организмът на майката няма да може да издържи.

За това, в края на 9-ия месец жената ражда. След това следват месеци на грижи за безпомощното същество...

Колко продължава бременността при други представители на животинския свят вижте тукДобави коментар