Запекът по време на бременност

907
Запекът по време на бременност

Как да се справим с него

Запекът е едно от най-честите оплаквания по време на бременност и засяга почти всяка втора жена. Причините обикновено са свързани с промяна в диетата, приемане на по-малко влакнини, по -малко течности, намалена физическа активност, добавки с желязо и калций в пренаталните витамини. Освен това увеличаването на прогестероновия хормон е причина, поради което червата стават лениви. Ако преди бременността сте приемали лаксативи, спирането им може да бъде друга причина за констипацията.

Трудностите с изхождането могат да се усетят най-вече в третия триместър, когато растящата матка притиска червата.

Превантивни мерки

Можете да предотвратите запека или поне да облекчите симптомите като обърнете внимание на диетата си и увеличите физическата активност, ако това няма да навреди на вас или бебето.

Ето и няколко прости стъпки, които да предприемете:

Увеличете фибрите в ежедневната си диета, като ядете повече плодове, зеленчуци, бобови растения или цели зърнени храни.

Увеличете приема на течности, включително вода и неподсладени напитки.

Пийте една до две чаши сок от сливи на ден.

Увеличете физическата си активност, като ходене и плуване, те може да подобрят дейността на червата.

Изпразвайте червата си веднага щом почувствате нуждата; не се стискайте.

Говорете с Вашия лекар да промени витамините и добавките с желязо.

Лаксативи

Ако промяната във вашата диета и други мерки не работят, лаксативите могат да ви помогнат. Преди това се консултирайте с вашия лекар, който да ви препоръча някакви добавки.

Хуск

Един от най-безопасни методи за облекчаване на запека е прием на Хуск или Индийски живовляк. Много жени обаче се оплакват от газове и подуване на корема следствие на приема му.

Осмотични агенти

Те са безопасни за употреба по време на бременност, но трябва да ги използвате само ако вашият лекар разреши. Ако ги използвате често, те могат да предизвикат електролитен дисбаланс или дехидратация. 

Стимулантите

Стимулиращите лаксативи се считат за безопасни по време на бременност и са по-ефективни от предишните, но трябва да се използват само ако лекарят ги препоръчва и само за кратко. Те могат да причинят дехидратация и електролитен дисбаланс и чревни спазми. Те действат като стимулират мускулната активност на стените на червата и помагат за по – лесното изхвърляне на изпражненията.

 

 

Кога да се консултирате с вашия лекар

Запекът е рядко причинен от сериозно медицинско заболяване по време на бременност, но се консултирайте с вашия лекар, ако

Нямате изхождане седмица

Няма резултат след употребата на предписани лаксативи

Имате продължителна ректална болка

Забелязвате кръв в изпражненията

ОтслабватеДобави коментар