Замразено майчинство

136
Замразено майчинство

Криотехнологии съхраняват възможността да имаме бебе в подходящия момент

101 са причините съвременната жена да отлага майчинството. Липса на постоянен партньор, финансова нестабилност, образование, кариера, утвърждаване като млад специалист ... така годините, в които може без проблем да стане майка, неусетно отлитат. Случва се много преди самата тя да си даде сметка, че отреденото от природата време за зачеване изтича. Защото яйцеклетките й постепенно намаляват на брой, а качеството им се влошава.

И около 45-годишна възраст нейният биологичен резерв е 0 и тя не може да забременее, освен с дарена яйцеклетка. Единственият й шанс е да съхрани своите яйцеклетки, да ги замрази и да запази този резерв. Така клетките й ще останат млади и ще могат да изчакат подходящия момент. Това е идеята на социалния проект „Майка навреме” на столичната болница за женско здраве „Надежда” и тъканна банка „Биорегенерация”.

Момичето се ражда с 1 милион яйцеклетки. Това е така нареченият яйчников резерв. Проблемът е, че с годините той не се попълва, нито се обновява. И докато влезе в пубертета, се стопява до една трета – остават едва 250-300 хиляди. След това количеството им постепенно и плавно намалява. Процесът ускорява обороти след 35-37 г., когато изчерпването на яйчниковия резерв рязко се увеличава. Заедно с това нараства рискът от генетични дефекти. Между 35 и 40-годишна възраст яйцеклетките с хромозомни увреждания се умножават по две. А след 40-те само за 2 години негодните за оплождане се удвояват.

„Изчерпаният яйчников резерв и късната възраст, в която жената решава да стане майка, са непреодолима пречка за забременяване. В един момент единственият изход за нея е да бъде включена в донорска програма – да разчита друга жена да й дари яйцеклетка. Така тя се оказва в капан, в който дори не предполага, че може да влезе”, обясни д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве от столичната болница за женско здраве „Надежда”.

Вижте още: 9 изумителни факта за жената: яйцеклетката

Много автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, ендометриоза и други заболявания могат сравнително бързо да увредят яйчниците. „Една голяма илюзия е, че ин витрото може да помогне. Всъщност при 45-годишните ин витрото е едва с 4-5% успеваемост. А след 45 в света няма жена, забременяла със собствени яйцеклетки.

През последните години, в които аз работя с фонда ин витро, средната възраст на пациентките нараства. И ако преди една година беше 35 г., сега е вече 38. При нас идват все по-възрастни жени и с по-малко шансове да станат майки. Защо е така – защото тези, които са срещнали партньор в ранна възраст, са забременели бързо и лесно. Има обаче и голям процент, които не са намерили партньор или не са открили мотив да забременеят в добрите години за това. За някои това може да е фатално отлагане.

След 35 години качеството на яйцеклетките рязко се влошава. Процесът бързо напредва. С всяка година от 40 до 45 шансът й да забременее пада с 20 на сто спрямо предишната година. Около 45-години шансът да забременее със собствените си яйцеклетки на практика е нула.

Нещо повече - 99% от яйцеклетките й са с генетични дефекти. И не става дума за риск от малформации, а че те въобще не са годни да създадат живот. Малко са жените, които на тази възраст успяват да забременеят, а рискът да загубят бебето рязко се увеличава. За тези на 44 г. той е 80%. Затова замразяването на яйцеклетка за мен е кауза”, каза д-р Стаменов, цитиран от вестник "Монитор".Добави коментар