Замърсяването води до...

43
Замърсяването води до...

... преждевременно раждане

Бременните жени, живеещи в големи градове, имат 1/3 по-голям шанс да родят преждевременно заради замърсяването на въздуха и околната среда, сочи ново проучване.

Изгорелите газове от автомобилите и най-вече полицикличните ароматни въглеводороди (ПАВ) са основният фактор за това и повишават риска от преждевременно раждане с 30%.

Амониевият нитрат от селското стопанство и промишлеността пък го покачва с 21%, докато бензолът и дизеловите изпарения – с 10%, предупреждава БГНЕС.Изследването също така отбелязва, че замърсяването е по-високо през зимата, отколкото през лятото, а крайбрежните градове имат по-чист въздух от тези във вътрешността.

"Резултатите ни показаха, че ПАВ имат огромно значение като замърсители и че източниците им, а не само трафика, допринасят за ръста на преждевременните раждания", отбеляза авторът на проучването д-р Беате Риц.

Изследването е проведено от екип на Калифорнийския университет, разгледал 100 000 раждания в радиус от 5 мили (8км) в Лос Анджелис, където въздухът е силно замърсен от автомобилния трафик.Добави коментар