Закон за сурогатното майчинство?

108
Закон за сурогатното майчинство?

Ще бъде ли узаконено и у нас?

Ще бъде ли преборен черният пазар на сурогатни майки? Законови промени предвиждат регламентиране на заместващото майчинство у нас, съобщи bTV.

Вече няколко години неправителствени организации и семейства с репродуктивни проблеми настояват за ясни правила, които да дадат шанс на семейства да станат родители, но и да гарантират сигурност за двете страни.

Всичко започва от Ани - момичето, което преди повече от година излезе от анонимност и разказа съдбата си, за да сбъдне най-голямата си мечта.

На 14 години лекарите й съобщават, че по рождение не може да бъде майка. От осем години тя и съпругът й са заедно и не са се отказали да имат свое дете.

У нас износването на дете от друга жена не е регламентирано - нито е разрешено, нито е забранено. Случва се "на тъмно". В интернет обяви разкриват "черен пазар" за сурогатни майки, където сумите стигат до 30 000 лева.

Има случаи, при които по време на износването приемната жена изнудва за повече пари. По закон тя има право и да задържи детето.

За да избегнат тези проблеми, семейства пътуват в чужбина, където правилата са ясни. Според предложенията, внесени от депутата Калина Крумова, заместващото майчинство ще се допуска, само ако жената страда от безплодие и не може да износи бебе, семейството е вписано в регистър и съпрузите са преминали програма за психологична помощ.

Регламентира се и кой може да стане заместваща майка. Освен добро здраве, тя трябва да има и поне едно свое дете. Няма да има право да износи повече от две чужди деца. След раждането, в документите сурогатната майка няма да бъде изписана като родител.

"В случая матката на заместващата жена се използва единствено като биологичен орган. В психологически смисъл, хората натоварват думата „майка” със значението на утроба и свързват майката с майчинството, но матката не е по-различен орган от който и да е друг женски орган. Така, както ин-витро се прилага при липсващи тръби, така, както има изчерпан яйчников резерв и се прилага донорство, няма проблем липсващата матка да бъде заменена. В етичен план няма място за никакви колебания”, смята Ваня Савова.

Приятелка на Ани е споделила, че е готова да й помогне, затова момичето се надява заместващото майчинство да бъде узаконено още тази година.Добави коментар