Забранените храни

544
Забранените храни

Какво да избягвате?

Бременните трябва да си хапват всичко, което им се прияде, казват старите хора. Лекарите пък съветват да се храните здравословно - с повече пресни плодове и зеленчуци, нетлъсти меса и достатъчни зърнени продукти. Всички знаем, че по време на бременност не са препоръчителни алкохол, цигарите, както и газираните и кофеиновите напитки. Има ли още нещо, което бременните трябва да избягват?

Някои видове риба

Такива са акулата, риба меч, риба тон, марлин и морски костур. Възможно е да съдържат големи нива на метил живак - вещество, което в големи количества може да доведе до неврологични увреждания.

Внимавайте и с консумацията на миди - те са филтърът на морето и може да съдържат вредни вещества. Уверете се, че са подложени на дълга термична обработка. Не забравяйте, че морските продукти са храна, която се разваля бързо. Следете срокът на годност на опаковките, не ги консумирайте, ако са приготвени на прдишния ден.

Сурови меса

Избягвайте сурово-пушените колбаси, както и пастетът. Възможно е да носят със себе си пазаритни заболявания, като токсоплазмоза и листериоза, които са особено опасни за бебето. Не консумирайте месото алангле, а само добре изпечено, изпържено или сварено.

Сурови яйца

Такива могат да се намерят в някои кремове, сосове, майонеза, а консумирането им води до риск от салмонела. Същата забрана се отнася и до рохките, недосварени яйца - термичната им обработка не бива да е по-малко от 10 минути.

Меки сирена

Като камамбер, бри и синьо сирене. Възможно е да са приготвени от непастьоризирано мляко, което води до риск от листериоза. Тя причинява спонтанен аборт, преждевременно раждане и дори отравяне на кръвта.

Черен дроб и пастет

Консумацията на черен дроб при бременните се препоръчва в умерени количества, тъй като в него се съдържа много витамин А, а претоварването на организма на бременната жена с него не е полезен за развитието на плода. Помнете обаче, че това не се отнася до консумацията на оранжево-червените зеленчуци и плодове.

Фъстъци

Избягвайте ги, особено ако имате случаи на алергии в семейството. В такъв случай бебето е предразположено, а фъстъците са силен алерген.

Билки

Винаги се консултирайте с гинеколога си не само за лекарствата и витамините, но и за билковите чайове, които смятате да приемате. Защото голяма част от билките имат неблагоприятно влияние върху бременността. Алое верата, например, е силно очистително. Босилекът е маточен стимулант, който в миналото са използвали по време на раждане, а днес трябва силно да ограничите консумацията му. Пелинът може да причини вродени дефекти, избягва се и по време на кърмене. Същото важи и за дивия джоджен.

Непременно мийте добре плодовете и зеленчуците, които ще консумирате сурови. И тук съществува риск от токсоплазмоза и листериоза. Не забравяйте да четете внимателно етикетите - избягвайте продуктите с много Е-та. Проверявайте внимателно срокът на годност.Добави коментар