За секциото и затлъстяването

333
За секциото и затлъстяването

Има ли връзка между двете?

Децата, родени чрез цезарово сечение, са по-застрашени от затлъстяване, от родените по естествен начин. Това показват данните от изследвания, направени в Бразилия. Последният доклад, публикуван в американско издание, обаче отхвърля тази теория, посочва Reuters.

Бразилското проучване се радва на изключително голям интерес в южноамериканската държава, тъй като през 2009 г. повече от половината бебета там са родени с цезарово сечение. В САЩ броят им се увеличава с всяка изминала година и в момента надхвърля 30%.

Бразилските учени са използвали данните на хора, родени през 1982, 1993 и 2004 г. След като са осъществили контакт с деца на различни възрасти, специалистите са установили затлъстяване при 16% от родените по оперативен път и при 10% от родените нормално.

Въпреки това, тази разлика в процентите изчезва, когато се вземат под внимание други фактори, като височина и тегло на майката, образование и социален статус, както и навиците й по време на бременността. Тютюнопушенето и диетите преди раждането, както и диабетът, също могат да окажат влияние на детското здравословно състояние в бъдеще.

В заключение, бразилските учени не отхвърлят напълно връзката между затлъстяването и начина на раждане, посочва ТВ7. Голяма част от тях вярват в хипотезата, че естествено родените бебета са изложени на полезните в родовите канали бактерии и затова имунната им система се развива по различен начин. На този етап обаче медиците не се ангажират на 100% с достоверността на теорията.Коментари

Коментар: 1

Айде пак за децата родени секцио - били със астма, били затлъстели. А естествено родените са фиданки и никога не се разболяват. Само психясват родилките и ги принуждават да раждат естествено.


  • 1

Добави коментар