За повече кърма

1723
За повече кърма

Лесни съвети как да увеличим количеството майчино мляко

Кърменето е най-доброто, което една майка може да даде на детето си. Най-честият въпрос, който една майка си задава, когато кърми, е "имам ли достатъчно кърма". Най-вероятният отговор е "да". За да бъде така и при вас, следвайте съветите, дадени по-долу.

За да произвеждате достатъчно кърма, трябва да сте добре хидратирана. Наблегнете най-вече на водата и избягвайте соковете и газираното, за да не предизвикате колики у бебето.

Колкото по-редовно кърмите, толкова повече кърма ще имате. Ако чувствате гърдите си напрегнати и пълни, прибегнете и до изцеждане.

Хранете се редовно - по пет пъти на ден. Избягвайте цигарите, алкохола, кафето, пикантните храни, зелето и бобовите храни.Почивайте си редовно, защото умората, както и стреса, могат сериозно да полвияят на кърменето и дори да доведат до спиране на кърмата.

Бозата не увеличава количеството кърма и предизвиква киселини у майката и бебето. Същото е действието и на прясното мляко. Най-доброто средство за увеличаване на количеството на майчиното мляко е лукът. Най-добре ако е по-воден сорт или пък червен. Лактогенни храни са и житото, орехите, бадемите, кайсиите, морковите, доматите, картофите и магданоза.

За да увеличите кърмата си, народната медицина препоръчва пиенето на отвари от различни билки като лайка, семена от тилчец, копър и други. Задължително обаче се консултирайте с лекар, преди да прибегнете до тях.

Най-добрият признак, че бебето получава достатъчно кърма, е това колко пъти пишка. Трябва да го прави около 12 пъти в денонощие.Добави коментар