За потребностите от калций по време на бременността

152
За потребностите от калций по време на бременността

Калцият е един от основните минерали, от които се нуждаете по време на бременност

Калцият е един от основните минерали, от които се нуждаете по време на бременност. Tялото ви използва калций заедно с други витамини и минерали, и още по-важно е, че той е необходим и за вашето бебе. Това е моментът, в който се оформят неговата костна структура и зъби, а наред с това е важно хранително вещество за сърцето, мускулите, нервите и хормоните.

Нуждите от ежедневната доза варират според възрастта. Препоръчва се бременни и кърмещи майки да консумират 1000 mg калций всеки ден.

Бременната жена трябва да следи за прием на оптималното количество калций, защото при всяко положение бебето ще си взима нужната доза, но за сметка на отслабени кости и по-голям риск от остеопороза по-късно при майката.

Що се отнася до усложненията при прием на недостатъчно количество, не се съобщава за сериозни последствия, ако сте здрава и активна и нямате проблемна бременност.

Все пак имайте предвид, че твърде малкото калций може да доведе до високо кръвно налягане, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, изтръпване в пръстите, бавен растеж на бебето, спазми в мускулите и краката.

От къде да си го набавите?

Четири порции пълномаслено мляко или млечни продукти ще предоставят дневната ви нужда от калций - около 1200 mg (приблизително 300 mg на порция). Чаша портокалов сок има същото количество - около 300 mg на порция. Други храни като ядки и боб имат малко по-малко (около 100 mg на порция).


Лекарите съветват да включите в диетата си храни като мляко, сирене, кисело мляко, сладолед, тъмни листни зеленчуци, боб, ядки, риба.

Ако не успеете да набавите нужното количество, винаги може да приемате допълнително пренатални витамини, калциев цитрат, калциев карбонат.

Вегетарианска и веганска диета

В случай, че спазвате веганска диета, може да е предизвикателство да осигурите необходимата доза калций. Добрата новина е, че има много вегански източници - тъмни листни зеленчуци, броколи, боб и бобови, бадеми, сусам, тахани, сушени плодове, бадемово и оризово мляко.

 Добави коментар