За майчината смъртност

263
За майчината смъртност

На 100 хиляди раждания шест жени почиват годишно

За последните десетина години броят на починалите от заболявания, свързани с бременността и раждането, е сравнително постоянен. Става дума за около 6 починали жени годишно, пресметнати на 100 хиляди раждания на живи деца. Така се изчислява показателя „майчина смъртност“ съгласно световните стандарти.

Това каза доц. д-р Никола Василев, национален консултант по акушерство и гинекология, предаде Фокус. За сравнение - за Чехия показателят варира между 3 и 13 на 100 хиляди. За Швейцария и Унгария през 2006 година майчината смъртност е достигнала 8 на 100 хиляди. „Ние се движим в зоната на средните стойности за Европейския съюз. Те са от порядъка на 6 на 100 хиляди. В същата зона се намират Великобритания, Германия и много други”, каза доц. Никола Василев.

За сравнение - годишно от рак на гърдата и маточната шийка загиват над 30 на 100 хиляди българки. Петорно повече, коментира той.
„Родилките не са застраховани от тежки заболявания, които могат да сполетят всеки – включително и мъжете”, каза още доц. д-р Никола Василев.

„Недопустимо е всяка минута една жена по света да умира при бременност и раждане. Нито една жена през 21 век е бива да умира, докато дава живот. Небоходими са три прости превантивни мерки - осигуряването на квалифицирани акушери, спешна родилна помощ и семейно планиране“, подчерта изпълнителният директор на Фонда за населението Сорая Ахмед Обейд.
В Африка по-малко от 50% от ражданията се обслужват от квалифициран здравен персонал, докато глобалната цел е този показател да стане поне 90% в целия свят до 2015 г.

Според световната статистика Индия има най-големият брой смъртни случаи - 117 000, следвана от Нигерия - 59 000, Конго - 32 000, Афганистан - 26 000 и Банладеш - 21 000.

Най-ниски са показателите за смъртността в Ирландия - една майчина смърт на 100 000 живи раждания, Босна, Дания, Гърция, Италия и Швеция с 3, Австралия, Австрия, Чехия, Германия, Исландия, Израел, Кувейт и Испания с 4, Швейцария с 5.Добави коментар