За маточните тръби

2823
За маточните тръби

Една от честите причини за женското безплодие

Маточните тръби в женското тяло са един от особено важните органи, който има основна роля в транспортирането на оплодената яйцеклетка. Как са устроени, каква е функцията им и защо диагнозата "запушени маточни тръби" не е толкова страшна?

Как са устроени?
Маточните, наречени още фалопиеви тръби, в едната си част са прикрепени към яйчниците, а в другата към матката. Средните размери на тръбата при полово съзряла жена са около 12 сантиметра.

За какво служат?
След като яйцеклетката узрее, тя влиза в маточната тръба. Там я намират сперматозоидите. След като бъде оплодена, тя се придвижва по маточната тръба към матката, където се настанява, за да бъде износен зародишът.Запушени маточни тръби
За съжаление, точно този орган често е причина за безплодието у жената. Маточните тръби може да са стеснени или запушени, което се явява като естествена преграда пред сперматозоидите и пречи на достигането им до яйцеклетката. Срастванията обикновено водят и до извънматочна бременност. Яйцеклетката не може да измине пътя си до матката и се настанява в коремната кухина, което води до опасни състояния при жената.

Измененията при маточните тръби може да са по рождение или да се дължат на прекаран възпалителен процес. Получават се и в резултат на коремни операции, например апендицит. Те може да се дължат и на наднормено тегло.

Факт е обаче, че диагнозата запушена маточна тръба не е толкова страшна - женският организъм може да забременее и с една работеща тръба. Освен това в медицината има методи, чрез които органът може да бъде коригиран. Ако има проблем и с двете тръби, обикновено те се отстраняват и се пристъпва към ин витро процедура.Коментари

Коментар: 2
дете

аз мислячевсяка жена имаправото да изпита радоста да има дете аз също се надявам че някои ден ще държа своето дете

Коментар: 1

Of nesam


  • 1

Добави коментар