За леко раждане

4281
За леко раждане

Какво повеляват традициите

В миналото, за да мине по-леко раждането й, жената е спазвала множество забрани. Ето някои от тях.

Когато родилката тръгне да ражда, това се пази в тайна.

Преди да излезе от вкъщи, жената трябва да пусне в пазвата си яйце, което да мине през роклята й и да падне на земята. Прави се, за да излезе толкова лесно и бебето.

За да мине леко раждането, бременната всяка сряда и всеки петък до появата на бебето трябва да раздава по нещо на бедни и нуждаещи се хора.

В миналото бабите преди самото раждане са отвързвали всичко завързано, разплитали са косите на родилката и са разкопчавали дрехите й. Така раждането вървяло по-лесно.

Задължително се е отправяла и молитва, за да протече леко раждането и бебето да се роди здраво. Ето я:

"Всемогъщи, чудотворни и милостиви Боже, Създателю и промислителю на небето, земята и всички твари. Ти си изрекъл за всички съпрузи благословението да се плодят и множат и че наследие от Господа са децата от майчината утроба. Благодаря Ти, небесни Отче, задето си ме направил участница в това благословение, и моля Те, благоволи да благословиш подарения ми от тебе плод на моята утроба.

Запази ме от страх, от уплаха, и от зли хора, които биха желали да повредят и разрушат делото на Твоите ръце! Дай му разумна душа и направи да расте тялото му здраво, а когато настъпи времето и часът, разреши ме по Твоята милост. Дай ми подкрепа и сила за раждането: Спомагай ми с Твоята всемогъща помощ и облекчи страданията ми, защото това е Твое дело, чудотворна сила на Твоето всемогъщество и дело на Твоето милосърдие.

Господи! Ти си Бог, който знаеш и виждаш нуждите на всички човеци! Ти си състрадателен и заради изпълненото с жалост Твое сърце, аз Те моля: благоволи да облекчиш скърбите ми, които ми предстоят и извади на светлина плода на моята утроба с живо и здраво тяло, с цели, невредими и благообразувани членове. Аз на Тебе го връчвам и го полагам в Твоите всемогъщи, творчески ръце, в Твоите Свети обятия, да благословиш този плод на моята утроба, както си благословил децата, които са ти донасяли.

Спасителю, ето аз принасям на Тебе този плод, който си ми дал. Възложи над него Твоята благодатна ръка. Благослови го със Светия Твой Дух и когато се роди, облагодетелствувай го със светото и блажено Кръщение. Освети го и го обнови за вечния живот, чрез възраждането. Направи го ново създание. Направи го да бъде и той член на Твоето Свето Тяло - Твоята Света Църква, та и от неговите уста да възлиза хвала за Тебе и да пребъде завинаги чедо и наследник на вечния живот, чрез светите и честни Твои страдания и смърт, Иисусе Христе, и заради Твоето Свето Име. Амин."Коментари

Коментар: 1
PjuEluuqmmWBOjq

fCFk90 Awesome blog.Really thank you! Really Great.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар