За кърменето и съня

206
За кърменето и съня

Как да се справите със сънливото бебе

Много родители се надяват, след като се роди, бебето им да бъде добро, послушно и най-вече да спи много. След появата му те установяват, че неговите фази на сън и будуване не съвпадат с тези на възрастните и започват опити да го приучат, дресират и тренират, за да спи по-продължително. Нормата за сън на новородените (до шестата седмица след раждането) и малките бебета обаче се различава от тази на възрастните.

Като цяло здравите, доносени бебета се хранят 8 – 12 пъти на денонощие (препоръки на Американската педиатрична асоциация), което означава, че те се хранят на всеки 2-3 часа през деня и правят няколкочасова почивка през нощта. Към днешна дата се счита за допустим един период на непробуден сън с дължина 4-5 часа на денонощие. Известно е, че новородените бебета често заспиват между храненията.

Ако бебето получава минимума хранения за денонощие, има добър цвят на урината и се изхожда редовно, наддава добре на тегло, тогава периодите на продължителен сън не са притеснителни. В същото време обаче е много лесно да се подведем, че бебето е спокойно, доволно и заситено.

Честият и продължителен сън може да бъде сигнал за сериозен здравословен проблем. Бебето е отпуснато, сънливо, плаче рядко, суче вяло и не дава добри сигнали за глад. Недостатъчният прием на мляко може да доведе до обезводняване, изоставане или застой в растежа.

Възможните причини силна жълтеница; недоносено бебе; предлагане на допълнителни храни и течности; медицински причини, например инфекция; ваксинация; бебета, чиито майки са получили медикаменти по време на раждането.

Някои бебета „изключват”, заспивайки, ако заобикалящата ги среда е много шумна или ако светлините са много силни. Така реагират и повечето деца, ако гърдата пуска твърде много мляко или заради неправилното им поставяне или захващане.

Как да се справите със сънливото бебе съветва доброволният консултант към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Александра Маргаритова.

* Ако бебето е склонно към продължителен сън и не се събужда за кърмене, е добре да бъдете по-активна и да го събуждате на всеки 2 часа.

* Ако детето се буди трудно, можете да свалите връхните му дрехи и да го оставите само по пелена. Контактът „кожа до кожа” е много важен.

* Бебето ще се събуди и ако го подържите изправено или когато го сложите да седне и леко и внимателно приведете горната част на тялото му напред (рефлекс за отваряне на очите).

* Лекият масаж на стъпалата, смяната на пелените или извеждането навън също ще помогнат за събуждането на бебето.

* Установяването на зрителен контакт и говоренето на бебето могат да допринесат за събуждането му.

* Смяната на позата при кърмене също би била ефективна : вместо обичайната поза „люлка” можете да опитате т. нар. „футболна поза”.

* Затъмняване на стаята, където ще кърмите – очите на новородените са чувствителни към светлина. Ярката светлина ги кара да държат очите си затворени.

* Можете да изцедите малко мляко или да прокарате леко пръст по устните на бебето.

Важно е да знаете, че е нормално новородените да са поспаливи. Обикновено те започват да се будят към 3-5 ден, когато се увеличи и количеството на млякото. Сънливото дете трябва обезателно да се буди и да се храни, за да му се помогне да се научи да суче, да си създаде връзката глад – неприятно чувство – сучене – приятно чувство на насищане, а най-важното е да му се осигури всичко необходимо за растежа и развитието.Добави коментар