За и против раждането у дома

109
За и против раждането у дома

Все повече жени взимат такова решение

Млада родилка и бебето й бяха спасени по чудо от лекарите в Търговище след раждане в домашни условия. Жената по свое желание не постъпила в болница и според лекарите, още няколко часа закъснение са можели да бъдат фатални за нея и за новороденото.

За съжаление, тази практика намира все повече последователи, коментира секретарят на лекарския съюз д-р Димитър Ленков. Наблюденията му показват, че българските жени се поддават на някакви модни тенденции.

Тези практики не са приложими в България, защото здравната ни култура е много различна. Има все повече жени, чиято бременност не се наблюдава от специалист.Като отиде директно в болницата да ражда, колегите не знаят как е преминала бременността. При тази демографска криза България не може да си позволи да губи новородени, убеден е Димитър Ленков, цитиран от ТВ7.

Все повече жени се обръщат към нас с желание да раждат в домашни условия. При нас винаги има медицинско лице – обучени акушерки. Раждането у дома е безопасно, контрира Йоанна Станчева от Асоциацията на българските дули. Д-р Ленков й опонира, че никой не може да предвиди усложнения и затова не може да се твърди, че домашното раждане е безопасно.

В развитите страни при подобен начин на раждане винаги има медицинско лице, което може да прецени състоянието на жената. Ние, като дули, подготвяме бременната жена за процеса, който престои и тя да направи правилен и информиран избор. Преминали сме обучение на няколко етапа, защити се Йоанна Станчева.

Категорично лекарите сме против раждането в домашни условия. Все още не сме узрели. Не е редно на този етап практиката да се регламентира нормативно, категоричен е д-р Димитър Ленков.Добави коментар