За бременността и боята за коса

1474
За бременността и боята за коса

Вредно ли е боядисването?

Не боядисвай косата си по време на бременността! Това най-вероятно е една от най-честите забрани, която всяка бъдеща майка чува. Но освен бременна, ти си оставаш и жена, и особено ако изрусяваш косата си, а по природа си брюнетка най-вероятно забраната за боядисване ще навреди сериозно на външния ти вид. Имат ли резон тези предупреждения?

По въпроса все още няма единно мнение, защото не е проучен достатъчно. Трябва да знаеш, че учените все още не са открили боята за коса да носи вреди на плода. Въпреки това гинеколозите най-често препоръчват да избягваш да се боядисваш през първия триместър, защото активните вещества на боята преминават през скалпа и попадат в организма ти.

През втория и третия триместър можеш да се разкрасиш, но трябва да прибегнеш до определени мерки за сигурност. Ето някои от тях.

Проверка за алергия

На всяка кутия боя за коса с големи букви пише, че трябва да изпробваме част от сместа първо на някоя част от тялото си, преди да я намажем на главата си. Колко от нас обаче го правят? Е, по време на бременността това е задължително. Направи го в свивката на лакътя и изчакай поне няколко часа.

Широко отворени прозорци
Ако си по-чувствителна на миризми през бременността, от изпаренията може да ти прилошее. Освен това все още няма сигурни доказателства, че те са безопасни. Затова, когато се боядисваш, отвори широко прозорците. Ако си избрала да го направиш в салон, тогава предварително попитай фризьорката кога е най-спокойно и дали може да оправи косата ти в най-проветривата част на помещението.

По-безвредна боя
На пазара се предлагат и бои, които са по-щадящи за косата. Спри се на някоя от тях през деликатните девет месеца. Не забравяй обаче, че в такъв случай ще ти се налага да се боядисваш по-често, затова можеш да си купиш и шампоан за коса, който щади цвета.Смяна на цвета
За да не ти се налага често да използваш боя за коса, можеш да смениш цвета на косата си. Избели такъв, който е близък до естествения ти цвят и няма да се налага често да го подновяваш.Добави коментар