За 300 бебета повече

88
За 300 бебета повече

Кампания за превенция на Спина бифида

Започна кампанията "300 стъпки, за 300 здрави бебета повече", свързана с превенция на Спина бифида. Целта на проекта е да информира бъдещите родители за генетичната малформация и как да избегнат вродения дефект с фолиева киселина.

Спина бифида е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб и засяга гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Дефектът възниква през четвъртата седмица на бременността.

Недостигът на фолиева киселина води до нарушения в изграждането и развитието на клетките в човешкия организъм, което причинява дефекти в изграждането на невралната тръба на плода и предизвиква появата на Спина бифида.Организаторите на кампанията планират догодина по това време в двора на АГ-болница "Майчин дом" да има статуя символ на майчинството, съобщи ТВ7. Те посочват, че числото 300 е избрано неслучайно. Средно толкова деца се раждат с болестта у нас всяка година. В рамките кампанията пред "Майчин дом" бяха залепени 300 детски стъпчици.

Фолиева киселина е хубаво да се приема от всяка жена в детеродна възраст. Малоформацията се образува в ранните стадии на бременността, когато се развива гръбначният стълб.

Киселината може да помогне, само ако се приема превантивно в малки дози. До 70% се намалява рискът при жените, които са приемали тази хранителна добавка.Добави коментар