Второ дете – кога?

6041
Второ дете – кога?

Мислите ли по въпроса вече?

Кога е препоръчително да планираме второто дете в семейството? Ако сте се замислили над този въпрос, следващите редове ще са ви от полза.

Породени

Децата растат и се развиват едновременно, играя и учат заедно, имат много общи интереси, може да се превърнат в добри приятели и да се грижат едно за друго.

Материален плюс за майката – няма нужда да се купуват доста нови вещи – количка, легло, дрехи, дори обувки.

Разбира се, при породените деца съществува риск между тях да има ревност, борба за играчки, да се чувстват като конкуренти, да съперничат едно на друго и т.н.

Разлика 2-4 години

Акушери-гинеколози смятат, че оптималното време за почивка между две бременности е 2-3 години. Тази разлика във възрастта на децата специалистите определят като положителна. Често децата намират общ език, но не са изключени конфликтни ситуцаии – боричкания и скандали.

Разлика 5-7 години

По-голямото дете е достатъчно голямо и осъзнато. По-рано цялото внимание и любовта са били за него, а сега трябва да споделя. Това може да стане причина за ревност и чувство на обида. Майката трябва да е достатъчно внимателна и тактична, за да успява да помага на голямото дете в учението и да се грижи за по-малкото.

Разлика 8-10+ години

Голямото дете е самостоятелно. То вече има своя светоглед. Може да се отнесе с агресия и протест спрямо появата на второ дете. Голямото и малкото дете няма да имат общи интереси. По всяка вероятност ще си съперничат за родителската любов. Ще се съревновават помежду си.

Тъй като голямото дете ще бъде нагърбено да се грижи за малкото, възможно е да възприеме последното като нежелан товар.

 Добави коментар