Втората седмица от бременността

88
Втората седмица от бременността

Какво става и какво предстои?

През втората седмица от бременността можете да организирате своето първо посещение при гинеколога. За да оцени възможно най-адекватно здравословното ви състояние, лекарят ще ви попита редица въпроси.

За целта: подгответе се за посещението, като потърсите информация за евентуални болести, които в семейството ви се предават от поколение на поколение, дали имате алергии или пък сте били оперирани. Постарайте се да си спомните възможно най-много детайли като:

- хронични заболявания;
- семейна анамнеза;
- възраст, професия, вредни навици като пристрастености, пушене, аклохол, както и дали тренирате професионално, какво ядете обикновено и др.
- въпроси от гинекологично и акушерско естествено – кога настъпва менструацията, период на продължаване на менструалния цикъл, забременявали ли сте досега и правили ли сте аборт и др.
- има ли фактори, които могат да се отразят неблагоприятно на бременността ви.

Подгответе се и за това, че ви предстоят изследвания. Те представляват само част от многото, които ще правите редовно до края на бременността.

Какво се случва в утробата на бременната във втората седмица жена?

Към края на втората седмица сред стотиците хиляди яйцеклетки се е откроил „лидер”. Тази яйцеклетка се намира в особено мехурче, запълнено с течност. С времето мехурчето се увеличава и започва да се измества над повърхността на яйчника. Този процес се нарича подготовка за овулация. Яйцеклетката ще се придвижи по маточната тръба, където ще се случи срещата й със сперматозоида. Там, където е било мехурчето, ще се образува „жълто тяло”. То служи за поддържане на хормоналния фон на бременната жена и ролята му за протичането на бременността е изключително важна. „Жълтото тяло” е и основен виновник за токсикозата при бременните жени.

Възможно е, овулацията да започне през третата седмица на бременността. Някои жени могат да усетят овулацията под формата на лека болка ниско в областта на корема.



Добави коментар