Всяко десето бебе недоносено

74
Всяко десето бебе недоносено

Лекари: Причината е недохранването на майките

Едно от 10 бебета у нас се ражда недоносено, показва статистиката. „Ако приемем, че средно раждаемостта в България е 50 000 деца годишно, около 5000 деца са недоносени”, обясни завеждащият отделението за недоносени деца към Първа градска болница д-р Велимир Симов.

Голяма част от недоносените деца били заченати инвинтро. Според медиците недохранването на майката увеличава рискът бебето да се роди преждевременно. „Храненето при недоносените е много трудно, защото те са с незрял стомашно-чревен тракт, незрели са белите дробове, очите, мозъкът – това са фактори, които директно застрашават живота на детето”, поясни Симов пред Фокус.

Както „Монитор” писа, от Асоциацията на неонатолозите внесоха предложение в Министерството на здравеопазването те, а не джипитата да преглеждат преждевременно родените деца, докато навършат 5 г. Аргументът на специалистите беше, че това е практика по целия свят, защото всички неонатолози имат първа специалност „Педиатрия“.

От фондацията „Нашите недоносени деца” пък създадоха групи от психолози и майки на недоносени бебета, които да помагат на семействата с подобен проблем.Добави коментар