Всяко 10-то дете се ражда недоносено

264
Всяко 10-то дете се ражда недоносено

В Пловдив, Варна, Враца и Сливен преждевременните раждания са над средните за страната - около 20 на сто

Едно от всеки 10 деца у нас се ражда недоносено. Голяма част от тези бебета имат проблеми със зрението, слуха, двигателната и нервната система.

Според националния консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева, при недоносените деца има 10 пъти по-висок риск от развитие на дихателни инфекции в сравнение с доносените.

Затова лекари и родители настояват недоносените бебета, родени преди 30-та гестационна седмица и с тегло до 1,5 кг, да получават медикамент, който ги предпазва от развитие на тежки дихателни инфекции, съобщиха БНР и БТА.

"В момента медикаментът се прилага на деца, родени преди 27 гестационна седмица", обясни доц. Георгиева.

Специалистите искат в Наредба 38 на Министерството на здравеопазването, която определя списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща медикаменти за домашно лечение, да бъдат включени още две заболявания сред недоносените деца, за да могат те да получат медикамента - бронхопулмонална дисплазия и сърдечна малформация.

По думите на националния консултант по неонатология, ако бъдат направени промените в наредбата, ще са необходими 250 хиляди лева, с които да се осигури лекарството за близо 100 недоносени деца. Медикаментът се прилага в периода октомври-април, като на всяко дете се поставят пет дози. Цената на една от тях е близо 1300 лева.

В края на септември м.г. от Фондация "Нашите недоносени деца" алармираха, че 12 на сто от децата, които се раждат в България, са родени преди термина или с много ниско тегло. В Пловдив, Варна, Враца и Сливен преждевременните раждания са над средните за страната - около 20 на сто.Добави коментар