Всяка втора жена развива депресия след раждането

151
Всяка втора жена развива депресия след раждането

Бременността, раждането и майчинството са последователни изпитания за жената

Между 50 и 80 % от жените развиват депресия както по време на бременността, така и веднага след раждането. По време на този период жената претърпява не само биологически промени, но и такива от психическо естество, категорична е акушерката Дани Дечева.

„През целия период на бременността майката и бебето представляват едно цяло, за тези 9 месеца бъдещата майка свиква с ролята на закрилница и поема голяма отговорност да съхрани здравето, щастието и живота на детето.

И тази сила на отговорността може да се прояви във вид на следродилна депресия, която мога да характеризирам като комплекс от различни емоционални реакции“, допълва акушерката в интервю за Фокус.

По думите й, всяка една майка знае, че бременността, раждането и възстановяването след това не са болест, а е едно нормирано и физиологично състояние, с което женският организъм може да се справи.

И младите татковци с депресия

„Но това се преживява като изпитание и труден период, който не само че не свършва с раждането, но и започват нови проблеми, свързани с отглеждането и грижата за кърмачето”, обясни Дечева.Какво да направим при следродилна депресия?

Специалистът допълни, че поради преживените болки и страха от бъдещото отглеждане на детето, майката може да се уплаши от всичко, което й предстои, а това да доведе до по-сериозно депресивно състояние.Добави коментар