Всяка трета българка предпочита секцио

98
Всяка трета българка предпочита секцио

Най-висок е процентът в Пловдив и областта - 41%

Как да родя – вагинално или чрез цезарово сечение? Това е въпросът за всички бременни през последните години. Кои са предимствата и недостатъците на двата начина, разяснява Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 в Пловдив и създател на безплатното Общинско училище за бъдеще родители в мол „Галерия Пловдив”.

Тя посочва и един предизвикващ недоумение факт: средно аритметичният процент на ражданията със секцио в България през 2011 г. е 29% и е двойно по-голям от повечето европейски страни – там е около 13-17%. Още по-странна е ситуацията в Пловдив – по неофициална статистика 41 процента от родителките предпочитат цезаровото сечение.

Според д-р Левенова от РЗИ в Пловдивска област през 2011 година са родени 7142 бебета, като Цезаровото сечение е 41% от всички раждания (от тях 42.4% са били спешни и 57.6% - планови).

През миналия август в пресата водещи акушер-гинеколози влязоха в спор за това какъв е броят на ражданията с цезарово сечение у нас, прекомерно висок ли е той и кога трябва да се прибягва до секцио, припомня Антоанета Борисова. Проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ-болницата във Варна заяви, че ражданията със секцио у нас са около 35%, което е твърде висок процент.

Козовски заподозря свои колеги в меркантилизъм и в отказ да поемат отговорността за водене на едно раждане по естествен път. По думите му секциото е по-лесна интервенция, но в същото време е и опасна и не би трябвало да се прилага по желание на родилките, а само по медицинско предписание.

Според д-р Любомир Дамянов, председател на Асоциацията на акушер-гинеколозите в България, около 25 на сто от жените у нас раждат чрез Цезарово сечение. Други специалисти сочат, че 40 на 100 е най-големият процент секцеви - само в някои болници (според проф. Ангел Димитров), а средният за страната е 29%.

„Който процент на раждали с Цезарово сечение българки е доста по-висок в сравнение с другите страни - Италия - 33.3%, Австралия - 21.7%, САЩ - 21.1%, Германия - 20.9%, Канада - 20.5%, Ирландия - 20.4%, Нова Зеландия - 20.2%, Австрия - 17.2%, Франция - 17.1%, Великобритания - 17.0%, Белгия - 15.9 %, Финландия - 15.7%, Дания - 14.5%, Швеция - 14.4%, Норвегия - 13.7%, Холандия - 12.9%“, цитира официална статистика Антоанета Борисова.

Председателят на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 обяснява защо българките така масово избират секциото. „Цезаровото сечение е планирано, то е под контрол, което го прави удобно и бързо. Известна част от жените предпочитат да изберат датата на раждане на детето си, за друга част е от изключително значение, че се запазва тазовото дъно.

За съжаление, не са малко младите жени, които смятат, че раждането е мръсно, отблъскващо и дори отвратително, докато цезаровото сечение е чисто, антисептично. Предполагам, че тези момичетата никога не са виждали – дори на филм – как изглежда едно оперативно родоразрешение, иначе не биха мислили така.

Много майки се тревожат да не се „повреди“ бебето, като минава през родовия канал. Широко се пропагандира мнението, че секциото е по-добрия начин за бебето да се появи на този свят. Това може да се чуе и от пловдивски АГ специалисти: „Бебето се ражда без стрес и секциото е по-добро за него, но по-лошо за майката”.

Интересно, че същите тези специалисти говорят за по-трудното адаптиране на бебетата, родени със секцио. И дали наистина за бебето не е стресиращо изведнаж да го хванат здраво и да го измъкнат „навън” – на много шумно, студено, ярко осветено място, докато си е плувало необезпокоявано в неговия рай?“, задава риторичен въпрос Борисова.Според нея най-съществената причина за секцио по желание на пациентката е страхът от болката. „В курсовете, организирани от Центъра за бременни жени, най-много време и внимание отделяме на преодоляването на страха. Безспорен факт е, че незнанието плаши. Колкото повече бъдещата майка знае за раждането – как да разбере, че то започва, как протича и с какви усещания е съпроводено – толкова по-уверена ще се чувства.

Практикуваме различни видове дишане и често след раждането чуваме: аз докато изпробвам кое дишане ми помага – и родих! Срещаме ги с много известни лекари при перманентните посещения на 6-те родилни отделения в Пловдив, скъсявайки по този начин дистанцията лекар – пациент. Проф. д-р Пехливанов и доц. д-р Малинова, д-р Минев и д-р Матев, д-р Аргирова и д-р Минчев, д-р Вълчева и д-р Вълчев, главните и старшите акушерки на всички отделения винаги намират време да говорят с бъдещите майки.

Имахме едно момиче, на което му ставаше лошо, само като му замиришеше на болница. Но това момиче упорстваше и винаги идваше, надяваше се да свикне, защото се тревожеше, че и като отиде да ражда, пак ще й прилошее. Е, не й прилоша. Тя беше много горда със себе си и казваше: “Щом аз мога да родя нормално, значи всеки може!”

И после добавяше: „Щом мога да родя, значи всичко мога”. Ето, това чувство дава нормалното раждане“, казва за финал радетелката за естественото появяване на белия свят на бебето Антоанета Борисова.

Секциото - що е то?Добави коментар