Всяка четвърта бременност...

71
Всяка четвърта бременност...

... завършва с аборт

Една от всеки четири бременности завършва с аборт, показват данни на Световната здравна организация (СЗО) и института „Гутмахер“, цитирани от специализираното издание „Лансит“. Според данните всяка година в периода 2010-2014 са извършени 56 млн. аборта, което е значително по-високо от очакваното. Между 1990 г. и 1994 г. техният брой е бил 50 млн.

Нарастването на броя на извършените аборти се наблюдава най-вече в развиващия се свят, като основна причина за това е увеличаването на населението и желанието за по-малки семейства. Изчисленията са показали, че броят на абортите в много по-бедни области е останал относително стабилен и учените не предвиждат това да се промени в следващите 15 години. В същото време в по-богатите се забелязва спад от 25% на 14% за всеки 1000 жени в репродуктивна възраст.

Изследването отбелязва също, че броят на извършените аборти в отделни държави е относително сходен, независимо от това дали той е разрешен от закона или не. Според тях законите, забраняващи аборта, не ограничават броя на извършените такива процедури, а вместо това могат да доведат до тяхното провеждане в несигурни и опасни условия. Най-голяма честота на извършени аборти има в Латинска Америка, където една от всеки три бременности завършва с по този начин.

Леко покачване на абортите се забелязва и в страните от Западна Европа, като според учените това се дължи на голямата миграция от Източна Европа и отвъд. Според д-р Бела Ганатра от СЗО е необходима повече достъпност до контрацептиви. „Високите нива на аборти, които виждаме в нашето проучване, осигуряват още повече доказателства за нуждата да подобрим и разширим достъпа до контрацептиви“, заяви тя. „Инвестирането в съвременни методи за контрацепция биха били стрували далеч по-малко на жените и обществата, отколкото нежеланите бременности и рисковите аборти“, допълни д-р Гантра, цитирана от БГНЕС.Добави коментар