Всяка 3-та родилка плаща за екип

44
Всяка 3-та родилка плаща за екип

В "Света София"

Всяка трета родилка в АГ-болница „Св. София” плаща за избор на екип, който да извърши раждането. Това каза изпълнителният директор на болницата д-р Елиан Рачев по време на посещението на столичния кмет Йорданка Фандъкова в обновената родилна зала на общинската болница.

Рачев обясни, че половината от парите за избор на екип остават за болницата, а другата половина са за екипа. Изборът на екип дава възможност на пациента да направи реален избор, смята лекарят.

По думите му това дава възможност „да не се дават пари под масата”. „Дава възможност добрите лекари да бъдат по-добре заплатени и дава възможност на болницата да има по-добри финансови параметри”, уточни той.

Общият показател на детската смъртност в болницата и в страната е средно статистически адекватен на този в Европа, уточни още д-р Рачев в отговор на въпрос за детската смъртност в болницата.

„Показателите за акушерска помощ включват майчината смъртност и перинаталната детска смъртност. Обществото беше много чувствително, когато починаха родилки. Това беше една драма, както за болница „Шейново”, така и за нашата болница. Но това не бяха закономерности, те бяха инциденти, за съжаление, такива неща са се срещали и по-рано и понякога не могат да бъдат избегнати. В нашите случаи нямаме установена лекарска грешка или вина”, обясни докторът.Мамологичният център има готовност да заработи със НЗОК, но се чака подписа от касата, обясни той. Без сключен договор с касата пациентите трябва да си плащат за мамологичните услуги, посочва Дарик радио.

Д-р Рачев изтъкна още, че в болницата работят над 80 специалисти. За последните пет години в болница „Св. София” са се родили над 20 000 бебета, което прави средно по около 4000 на година, каза той. Само от началото на годината в болницата са се родили около 500 бебета, съобщи и кметът Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че миналата година там беше открито ремонтираното отделение ин-витро. В ремонтираното родилно отделение има три зали, а отделно са ремонтирани и две операционни зали.

„Оборудването на втората операционна предстои, очакваме разчетите и докладите от болницата, за да приключим. Освен финансиране по клинични пътеки, 12-те общински болници получават и дофинансиране от общинския бюджет. Миналата година сме дали 8 млн. лева, тази година също сме предвидили 8 млн. лева за дофинансиране”, изтъкна тя.

Цялостният ремонт на болницата е струвал около 560 000 лв., като част от дейностите са финансирани от бюджета на болницата.Коментари

Коментар: 1

Шефът на болницата съобщава, че всяка трета родилка си плащала екип все едно е голямо постижение. А то става въпрос за елементарно изнудване.


  • 1

Добави коментар