Всеки трети аборт след първото дете

1241
Всеки трети аборт след първото дете

Българките предпочитат да гледат до двама наследника

Всеки трети аборт у нас е на жена, която вече има поне едно дете. „Немалка част от абортите са на жени, които вече имат деца, може би около 30% от случаите на прекъсната бременност са поради тази причина“, обясни пред „Монитор“ председателят на Сдружениe „Избор за живот“ Ивайло Тинчев.

Данни на Регионалната здравна инспекция в Пловдив показват, че 33.3% от прекъсналите бременността си са майки на две деца. Веднага след тях се нареждат дамите, които вече имат едно дете и не искат да раждат второ. 30,6% от тях са направили аборт по желание в болниците в Пловдив и региона през миналата година.

Най-много аборти се правят между 18 г. и 28 г., защото това е времето, в което жените мислят за образование или кариера“, обясни Тинчев. Данни от Националната стратегия за демографско развитие показват, че през миналата година 16 340 българки са прекъснали бременността си по собствено желание. Статистиката показва, че абортите през миналата година са намалели с над 1300 в сравнение с 2015 г. Според експерти обаче спадът на прекъснатите бременности е нереален.

„За разлика от държавните болници, частните клиники не са длъжни да подават информация до Националния център по обществено здраве и анализи. Според лекари от държавните лечебни заведения абортите са се увеличили с около 30%“, заяви Ивайло Тинчев. Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи показва, че за деветмесечието на тази година 10 802 българки са пожелали да не родят. 24 от тях са били момичета под 15-годишна възраст.

Данните показват, че на всяка трета бременност у нас се пада по един аборт. През миналата година у нас са се родили 64 984 бебета, 59% от които са извънбрачни. Най-много деца в домакинства на семейни начала има във Видин и Враца, където 75% от хлапетата са извънбрачни. На другия полюс са родените в Кърджали, където родителите на 38 на сто от бебетата нямат брак.

Добави коментар