Всеки ден 800 жени умират при раждане

148
Всеки ден 800 жени умират при раждане

Световният ден на населението е посветен на репродуктивното здраве

Днес е Световният ден на населението. Той се отбелязва от 1989 г. по инициатива на ООН и всеки път е фокусиран около конкретен проблем. Тази година Световният ден на населението е посветен на репродуктивното здраве.

Проблемите на репродуктивното здраве продължават да са една от основните причини са смъртността сред жените в детеродна възраст по света, смята Фонда за населението на ООН.

По данни на тази организация, 222 милиона жени които биха искали да се предпазят от бременност или да планират раждането на деца, всъщност, нямат достъп до съответните здравни услуги. Всеки ден около 800 жени умират при раждане, съобщи БНТ.

Затова темата на Световния ден на населението тази година е "Универсален достъп до репродуктивно здравно обслужване". Целта е да се привлече вниманието върху съществената роля, която може да има репродуктивното здраве за създаването на един по-справедлив свят с по-голямо равенство между хората.

Осигуряването на универсален достъп до репродуктивно здравно обслужване до 2015 г. е една от целите на хилядолетието на ООН. За съжаление, все още предстои да бъде направено твърде много в тази област за да бъде постигната целта.Добави коментар