Все повече недоносени

68
Все повече недоносени

Заради късните бременности и ин витрото

През последните години броят на недоносените бебета у нас нараства. Увеличава се и делът на преждевременно родените с тегло под 1 500 грама. Годишно в България починалите бебета до 1 година са два пъти повече, отколкото в Европа. Запазва се висок процентът на преждвременно родените бебета.

Недоносените бебета в България са около 9% от всички новородени. В най-развитите европейски държави те са не повече от 5%. През последните години се забелязава увеличение и на недоносените с критично тегло под 1500 грама.

"В целия свят има тенденция за увеличаване, защото хората раждат по-късно, с асистирана репродукция, но се движим добре. Т.е. родилната ни помощ е на добро ниво", според министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Освен за прегледи, в момента държавата плаща и за изследване на 15 вида редки заболявания. Въпреки това, специалистите вярват, че те не са достатъчни за свеждане до минимум на риска за здравето на майка и бебе - от незасечени генетични заболявания, аномалии или инфекции."За да бъде качествено проследена една бременност, се оказва, че това е сериозна инвестиция, която родителите трябва да направят. В това отношение държавата може много да помогне. За да може не само биохимичният скрининг, но и всички допълнителни изследвания - фетална морфология, да се реинбурсират", каза началникът на отделение "Неонатология" д-р Радка Масларска.

Тя е убедена, че трябва да бъде възстановена практиката от близкото минало бременните жени и родилки да бъдат посещавани по домовете от патронажни сестри. Днес най-малкият пациент в отделението по неонатология е момченце, което се родило само 600 грама в шестия месец. „Днес добрата новина е, че на 14 дни вече тежи 700 грама. Може да се храни сам с 4 мл мляко”, казва д-р Радка Масларска.

Основните причини за големия брой недоносени са по-късната възраст, в която жените раждат, бременностите „ин витро” и късното диагностициране на генетични заболяване или инфекция.

От здравното министерство коментираха за bTV, че всяка година у нас се изследват над 20 хил. бременни жени за повече от 15 редки заболявания.Добави коментар