Все повече бременни студентки

117
Все повече бременни студентки

Записват се фиктивно заради помощ от 2880 лева

Бъдещи майки се записват фиктивно в университет, единствено за да получат еднократната помощ за учащи родители. Това обявиха от социалното министерство.

Еднократната помощ за учещи майки е 2880 лева. За да я получат, младите родители трябва да представят уверение, че са студенти. В социалното министерство обаче все по-често получават сигнали за злоупотреби - студентки се записват за един семестър и след като получат парите, оставят ученето.

Студентите от частен университет разказват, че това не е непозната практика. Въпреки таксата, която се плаща за всеки семестър, парите са по-малко от обезщетението, така че опитът си струва.

От социалното министерство признават, че няма как да разберат колко от майките, получили тази помощ, са фиктивни студенти. За да спрат злоупотребите, оттам ще въведат нови правила при отпускането на средствата, съобщи bTV.

Майките ще се отчитат пред социалните дали наистина продължават следването си.

От министерството искат да се въведе и доходен критерий при отпускането на помощта, а също така в закона да залегне точка, която им дава правова възможност да накарат майките да върнат парите, ако се установи нарушение.

През миналата година 1934 майки са получили помощ от 2880 лева заради това, че са студентки.

Тоест социалното министерство е изплатило близо 5 милиона лева по това перо. От началото на годината е отпусната помощ на 529 майки, или над милион и половина лева.Коментари

Коментар: 2

parvo da nakajat deputatite deto kradat a posle da se zanimavat sas naikite-studentki

Коментар: 1

ми да си оправят законите които им позволяват така да лъжат ако нямаха възможност нямаше да го пранят


  • 1

Добави коментар