Все по-стари майки

178
Все по-стари майки

С все по-малко деца

Трудоспособното население на България през 2020 г. ще бъде 2 милиона и 900 хиляди души, прогнозират учени от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Българките все по-дълго отлагат първото си раждане, а високообразованите предпочитат да останат с едно дете. Близо половината от жените с висше образование у нас предпочитат да имат само едно дете, докато в Западна и Централна Европа високообразованите искат две.

Причината е социалноикономическата несигурност, която пък се дължи на високата безработица, ниските доходи и липсата на политика за подпомагане на работещите майки, посочва БНР.

"При висшистките средният интервал между първото и второто раждане е седем години, като 47% от жените с висше образование в България вероятно няма да имат второ дете", каза авторът на изследването доц. Елица Димитрова.

При жените със средно образование интервалът между двете раждания е четири години, а на тези с основно - две. Тенденцията е ромките да раждат повече деца, но не с такива темпове, както преди 1989 г., допълни Димитрова.Добави коментар