Враговете на зачеването

1384
Враговете на зачеването

Начинът ни на живот може сериозно да намали шансовете са имаме дете

Искаш бебе? Виж кои са най-големите врагове на зачеването и се опитай да ги избегнеш.

Никотинът

Под влияние на никотина нивото на хормона естроген в женския организъм намалява. Това нарушава целия процес на съзряване на яйцеклетките и може да бъде сериозна пречка пред забременяването.

Освен това никотинът може да доведе до по-ранно настъпване на менопаузата, което пък окончателно да лиши жената от деца. Според проучване на Британската медицинска асоциация, шансовете за зачеване спадат с до 40% при жените-пушачи, в сравнение с непушачите.

Алкохолът

Алкохолът също влияе върху отделянето на естроген в женския организъм. Това нарушава процеса на овулация, пречи на зачеването и дори може да доведе до спонтанен аборт след успешно забременяване. Статистиката сочи, че жени, които пият повече от 10 питиета седмично, в много голям процент имат нарушения на възпроизводителната функция.

Възрастта

На 20 години шансовете за зачеване на жената са около 50%. На 30 години процентът вече е 20, а на 40 години намалява до 5%. Въпреки че биологичният часовник не може да бъде върнат назад, все повече жени отлагат раждането на дете и забременяват след 30-тата си година.

Кофеинът

Кафето също намира място сред основните врагове на зачеването. Според последните изследвания кофеинът намалява активността на фалопиевите тръби, с помощта на която яйцеклетката изминава пътя от яйчниците до матката. Повече от четири чаши кафе на ден намаляват шансовете за зачеване с цели 25%.

Пет идеи за успешно забременяванеДобави коментар